Utnytt sola til det fulle


Mestervarme Green Energy følger nøye med på utviklingen innen solenergi, og på helgens messe skal de vise fram framtidens fyringsløsninger.

Tekst: Ida Save
Foto: Mestervarme Green Energy

– Vi går ut med slagordet «kvalitet hele veien». Vi leverer kun kvalitetsprodukter, og gir samvittighetsfull og faglig service. På befaring fra Mestervarme kommer ikke en utdannet selger, men en fagperson med mesterbrev i murerfaget for piper og ildsteder, som er både energirådgiver og fyringsekspert. Våre utsendte har bred erfaring i varmebransjen og bruker daglig våre fyringssystemer, sier daglig leder i Mestervarme Green Energy, Håvard Fiskum.

Han forteller at de jobber tett sammen med en soltekniker som nøye følger utviklingen av framtidens fyringssystemer, som baserer seg på å utnytte solenergi.

– Her kan vi se eksempler på at sola fyrer kjøleanlegget i huset, slik at vi kan produsere strøm fra overproduksjonen av varme, samt at du gratis varmer opp forbruksvann, som kan gi varme til radiator eller vannbåren gulvvarme. På messen i Drammen 26.-28.oktober finner du oss på utestand ved hovedinngangen, der vi blant annet skal stille ut en solhenger som varmer vann og produserer strøm. Med denne utstillingen kan vi vise og forklare hvordan solceller og solfangere fungerer.

Gratis varmtvann

Ifølge Fiskum er en solfanger mye mer effektivt enn solceller. Han forteller at mens en solcelle utnytter opptil 22 prosent av innstrålt solmengde, utnytter en solfanger over 90 prosent.

– En solfanger er også vesentlig rimeligere enn solceller, og på grunn av den enorme effekten trenger man ikke store arealet. Dermed får du en rask nedbetalingstid, noe som ikke bare gjør investeringen miljøvennlig, men også svært lønnsom.

Utseendet til en solfanger ligner på solceller, og det kan monteres på taket eller veggen. Når solen skinner på den mørke absorbatoren blir det raskt varme å hente, og en temperaturføler starter en sirkulasjonspumpe som fører vann opp fra en stor tank i kjelleren. Vannet sirkulerer så i solfangeren, og varmes opp til over 100 grader.

– Væsken er tilsatt glykol, som hever kokepunktet. Du får dermed gratis oppvarming av dusj og tappevann, i tillegg til varme i blant annet radiatorsystemer og vannbåren gulvvarme. Du kan også koble på en ovn med vannkappe til vannmagasintanken. Denne ser ut som en vanlig ovn, men sender 80 prosent av varmen til vanntanken, som så fordeler det varme vannet til vannsystemene i huset. Du kan dermed fyre i vedovn og hente ut varme til de rommene som trenger det, samt lagre varmen til senere. Vi setter ofte dette sammen til et hybridanlegg, hvor sola fyrer systemene helt eller delvis fra mars til oktober, og hvor ovnen eller peisen med vannkappe fyrer anlegget når det er lite sol, forklarer Fiskum.

Har man et gammelt radiatoranlegg kobler de systemet til dette, slik at store deler av det gamle systemet fortsatt kan benyttes, men på en miljøvennlig måte.

Tar «hele pakka»

I tillegg til solceller og solfangere, kan Mestervarme tilby fjerning av parafinanlegg og oljetanker, salg og montering av kakkelovner, ulike klebersteinsovner, vedovner, pelletsovner, ovner med vannkappe og «hybride varmeanlegg» med vedfyring, solvarme og strøm.

– Når det gjelder fjerning av oljetank, samarbeider vi med anleggsfirmaet FG Granitt & Hagemiljø. Dermed kan vi ta hele pakka ved utskifting av fyringsanlegg, noe mange kunder setter pris på.

I Drammen får du på Mestervarme sin stand informasjon om solenergi, vedfyring, pellets og utskiftning av olje og parafinfyring. På FG Granitt & Hagemiljø sin stand vil det stå en kunnskapsrik anleggsgartner med kunstgress, granittmurer og dreneringssystemer, som kan ta imot spørsmål fra besøkende, avslutter Fiskum.