Toalettet som spyler deg ren


Dusjtoalettet er for alvor på vei inn i det norske markedet. – Det er jo logisk at man skal skylle seg med vann også nedentil, på samme måte som når man vasker hendene, sier Wenche Sydhagen.

Tekst: Ida Save
Foto: Geberit

Sydhagen, som er markedskoordinator i Geberit, forteller at stadig flere nordmenn får øynene opp for dusjtoaletter.

– Flere av konkurrentene våre har nå kommet med dusjtoaletter på markedet, og det tyder på at folk ser at det er smart å gjøre seg ren med kroppstemperert vann i stedet for å tørke seg med papir.

Ifølge markedskoordinatoren er folk generelt sett mye mindre skeptiske til denne typen toaletter nå enn for bare fem år tilbake.

– Når du sitter der med det tørre papiret, kan man jo lure på om man blir ren eller bare smører det utover. Og da blir det å skylle seg ren en ganske logisk tanke.

Mange spørsmål

Men selv om dusjtoaletter finner veien inn i stadig flere norske hjem, er det fortsatt mange som har spørsmål. Et av de vanligste er om man kan treffe dusjarmen når man gjør sitt fornødne og om man kan bli ufrivillig spylt.

– Armen kommer kun fram hvis du fysisk trykker på knappen for dette. Og du styrer helt selv om den skal spyle eller ikke, forsikrer Sydhagen.

Flere lurer også på om man blir ren nok når det kun brukes vann, og ikke såpe. Heller ikke dette er noe problem, skal vi tro markedskoordinatoren.

– Du har et lite fettlag på huden, og så lenge du ikke bruker papir først, slipper skitten fra huden uten såpe. Og det er kun helt rent og friskt vann som kommer ut av våre toaletter.

Fjerner lukt

Hittil har Geberit utviklet syv modeller med ulikt design og forskjellige funksjoner, som varierer fra automatisk tørking, varme i toalettsetet, at toalettlokket åpnes og lukkes automatisk, til luktfjerning. Spesielt sistnevnte funksjon har blitt svært populær.

– Luktfjerningsfunksjonen fungerer slik at en vifte trekker lukten ut av toalettskålen og renser lukten via et keramisk filter. Dette filteret kan du enkelt skifte selv omtrent en gang i året, forklarer Sydhagen.

Og prisene på dusjtoalettene, de varierer fra 8.000 til 38.000 kroner.

– Vi har dermed løsninger for enhver lommebok, avslutter markedskoordinatoren.