Handle hvitt – for dine egne og andres rettigheter


Flertallet av oss ønsker å handle hvitt. Her får du tipsene til hvordan du unngår firmaene som unndrar skatter og avgifter.

Tekst: Ida Save
Illustrasjonsfoto: Bård Brinchmann Løvvig

– Det er få som har lyst til å handle svart, og det er et veldig godt utgangspunkt, sier Karl-Børre Reite i Skatteetaten.

Han er en del av Samarbeid mot svart økonomi (SMSØ), et samarbeid mellom Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS), Landsorganisasjonen (LO), Næringslivets hovedorganisasjon (NHO), Hovedorganisasjonen for Universitets- og høyskoleutdannede (Unio), Yrkesorganisasjonenes sentralforbund (YS) og Skatteetaten.

SMSØ jobber forebyggende og holdningsendrende mot svart økonomi, og det er på vegne av dem at Opinion i 2016 gjennomførte undersøkelsen som viser at flertallet av norske forbrukere handler hvitt, og ikke minst ønsker å handle hvitt.

Betal via bank

Svart arbeid er når man betaler for en jobb uten at det blir trukket skatt og moms, eller når bedrifter ikke betaler moms og arbeidsgiveravgift. Reite forteller at det er høyest risiko for svart arbeid i bransjer der det kan være vanlig å betale med kontanter, som for eksempel i håndverksbransjen.

– For å unngå å støtte opp om svart arbeid, oppfordrer vi alle til å betale via bank og sørge for å få en kvittering, sier Reite.

Da kan man enten betale med kort, eller få en faktura med moms på, som du betaler via bank. For å finne de seriøse aktørene anbefaler Reite også å ta firmasjekken på handlehvitt.no, som er en nettside drevet av SMSØ.

– I tillegg er det alltid smart å spørre etter referanser, og sjekke at de du planlegger å hyre inn har gjort lignende arbeid tidligere.

Tryggere å handle hvitt

Konsekvensene av svart arbeid er mindre penger til utdanning, helse og veier. Ifølge Reite blir det også vanskeligere å drive en bedrift hvor skatter og avgifter faktisk betales, fordi man konkurrerer med kriminelle som kutter kostnader på en ulovlig måte.

– Målet med SMSØ er derfor å ta vare på næringslivet og de gode jobbene, slik at vi faktisk har mulighet til å leve av det vi tjener og får kjøpt de tjenestene vi trenger, forteller Reite.

Å handle hvitt gir også fordeler til deg som kunde.

– Viktigst av alt er at du gir rettigheter til deg selv og andre. Handler du hvitt kan du kreve en kontrakt, å få betale via bank, samt dokumentasjon på utført arbeid. I tillegg får den som utfører arbeidet rett til blant annet sykepenger, pensjonsopptjening og flere andre sosiale rettigheter.

Det finnes unntak

Får du derimot hjelp av en kompis til å male huset eller hyrer inn nabobarna for å måke oppkjørselen, er det ikke nødvendigvis svart arbeid selv om det ikke rapporteres til skattemyndighetene.

– Ikke så lenge summen ikke overstiger 6.000 kroner og arbeidet foregår i tilknytning til ditt hjem, hytta di eller bilen. Den som utfører arbeidet kan heller ikke ha firma i samme bransje, forteller Reite, som avslutningsvis tipser om at du på handlehvitt.no kan få råd om hva som for eksempel er en hvit hårklipp og hvitt renhold.