Slik velger du riktig seng


Det er ikke til å komme unna at vi mennesker bruker store deler av livet vårt på å sove. Derfor skulle det bare mangle at vi tenker oss om to ganger før vi går til innkjøp av ny seng.

Tekst: Ida Save
Foto: Jensen Møbler

Ifølge Ole Myhre, som er fysioterapeut og produktspesialist for Jensen møbler, er en god seng svært viktig. Og ikke bare for å unngå ryggplager, det er minst like viktig at vi får nok og god nok søvn.

– En god nattesøvn legger grunnlaget for en god dag. Mangel på søvn generere en mengde negative faktorer som påvirker oss i hverdagen, blant annet evnen til å absorbere kunnskap. Konsentrasjon, humør og immunforsvar påvirkes også.

Prøv sengen i butikk

Når man skal kjøpe seng, oppfordrer Myhre til å tenke gjennom hva slags type seng du ønsker.

– Det er også viktig å tenke på valg av fasthetsgrad med tanke på høyde, vekt, vektfordeling og liggestilling. Overmadrassene fås i ulike kvaliteter som kan påvirke sengen og komforten begge veier, så du bør derfor be personalet i butikken om hjelp til å teste ulike overmadrasser på den sengen man eventuelt har bestemt seg for, sier Myhre.

Han mener det er viktig å prøve sengen i butikken, og anbefaler å teste liggekomforten i den liggestillingen du foretrekker når du sover.

– Med en justerbar seng, kan man i tillegg til å sove godt, arbeide, lese og skrive. Dersom man i tillegg har behov for å justere liggestillingen, er dette et utmerket valg.

Ulike ønsker

Ifølge Myhre varierer kundenes ønsker med behov og alder.

– Alle er selvsagt interesserte i en seng med optimal liggekomfort. Den noe yngre garde er nok også mer fokuserte på trender i tiden og velger seng etter farge og design.

Han forsikrer at Jensens senger holder like god form, selv om prisene varierer.

– Komfort og holdbarhet er alltid ivaretatt, så det er blant annet utforming, stoff og funksjoner som gir utslag på prisen.

Verst å ligge på magen

Når det gjelder liggestillinger, er Myhre klar på at det å ligge på ryggen er det aller beste. Å ligge på siden, noe 80 prosent av oss gjør ifølge Myhre, er derimot ikke bra om du har en seng som er for myk.

– Denne stillingen krever at personalet i butikken kontrollerer at man ikke synker for langt ned med hoftene, men blir liggende tilnærmet horisontalt, forteller fysioterapeuten.

– Men det verste er uten tvil å ligge på magen. De fleste som legger seg til å sove i den stillingen, våkner ikke slik, dette fordi stillingen genererer smerte i nakke, skulder og korsrygg.

Denne illustrasjonen viser hvordan kroppen blir liggende i senger med ulik mykhetsgrad. I midten ser vi en perfekt seng, mens den øverste er for hard og den nederste for myk.