Toalettet som rengjør deg med vann


Dusjtoalettet er for alvor på vei inn i det norske markedet. 

Tekst: Ida Save • Foto: Geberit

– Det er jo logisk at man skal skylle seg med vann også nedentil, på samme måte som når man vasker hendene, sier Wenche Sydhagen.

Hun er markedskoordinator i Geberit, og forteller at stadig flere nordmenn får øynene opp for dusjtoaletter.

– Flere av konkurrentene våre har nå kommet med dusjtoaletter på markedet, og det tyder på at folk ser at det er smart å gjøre seg ren med kroppstemperert vann i stedet for å tørke seg med papir.

Ifølge markedskoordinatoren er folk generelt sett mye mindre skeptiske til denne typen toaletter nå enn for bare fem år tilbake.

– Når du sitter der med det tørre papiret, kan man jo lure på om man blir ren eller bare drar det utover. Og da blir det å skylle seg ren en ganske logisk tanke.

Flere modeller 

Den siste tiden har Geberit kommet med flere nye dusjtoaletter. 

– Vi har en ny gulvstående Geberit AquaClean Mera Classic med integrert sisterne som gjør det enkelt å skifte ut et vanlig gulvstående toalett. Du trenger kun strøm i tillegg, og kan etterpå nyte komfort-funksjonene som luktavsug og rengjøring med temperert vann.

I april 2019 ble det lansert en vegghengt modell, Geberit AquaClean Sela. Denne har et elegant design og passer inn i ethvert baderom. 

– I 2020 lanserer vi gulvstående Geberit AquaClean Tuma som kombineres med Geberit Monolith utenpåliggende sisterne. Dette er en god løsning dersom du har avløp opp av gulv og ikke ønsker å bygge en kasse til en innbyggingssisterne, forteller Sydhagen. 

Hun legger til at alle modellene har litt ulik utforming og forskjellige funksjoner, med andre ord noe for enhver smak.

Mange spørsmål

Selv om dusjtoaletter finner veien inn i stadig flere norske hjem, er det fortsatt mange som har spørsmål. Et av de vanligste er om man kan treffe dusjarmen når man gjør sitt fornødne og om man kan bli ufrivillig spylt.

– Armen kommer kun fram hvis du fysisk trykker på knappen for dette. Og du styrer helt selv om den skal spyle eller ikke, forsikrer Sydhagen.

Flere lurer også på om man blir ren nok når det kun brukes vann, og ikke såpe. Heller ikke dette er noe problem, skal vi tro markedskoordinatoren.

– Du har et lite fettlag på huden, og så lenge du ikke bruker papir først, slipper skitten fra huden uten såpe. Og det er kun helt rent og friskt vann som kommer ut av våre toaletter, avslutter hun.