Designsluk tar badet til nye høyder


Sluket i dusjsonen på badet kan virke som en ubetydelig detalj. Men sannheten er at hvilket sluk du velger, har mye å si for helhetsinntrykket. 

Tekst: Mari Andersen Rosenberg/ifi.no
Foto: Purus/Rørkjøp

– Det er mye å tenke på når du skal pusse opp badet, blant annet hvilket sluk du skal velge. Et sluk er ikke lenger en firkant eller runding plassert midt på gulvet, det er blitt en del av innredningen, sier Søren Brøndum Knudsen hos Purus.

Designsluk er trendy

Og nå er det designsluk vi vil ha.

– Designsluk er sluk som er en del av badets interiørdesign og arkitektur, og som skaper et bad som er like unikt som deg. Fordelen er at det blir en del av interiøret på badet. Du velger designsluk først, så kan du planlegge og bygge resten av badet rundt det, sier Adrian Ekornåsvåg hos Ecodrain.

I hjørnet eller langs veggen

Det er flere typer sluk som går under betegnelsen designsluk, blant annet hjørnesluk og gulvrenne/veggnært linjeavløp. Spørsmålet er hva du skal velge.

– En av fordelene med et sluk plassert helt inntil vegg, er at det gir deg flere muligheter når det kommer til flisvalg, form og størrelser. Det gir deg blant annet mulighet til å velge store fliser i dusjsonen, forklarer Brøndum Knudsen hos Purus.

Han får støtte fra Wenche Sydhagen hos Geberit, som tror flere ønsker å bevege seg mot mer moderne slukløsninger.

– Tradisjonelt er sluket plassert midt i dusjområdet, men ulempen med det er at man står og trår på slukristen. I dag finnes det løsninger som plasserer sluket helt inntil veggen eller til og med i veggen. Trenden nå er at folk vil ha gulvrennesluk og god plass i dusjen.

Purus Line og Corner kan plasseres helt inntil vegg. Det gir muligheter for flere flisvalg, og du kan også bytte ut risten i etterkant. Her er Purus Corner Pearl Gold. Foto: Purus/Rørkjøp

Fallfordeler

Ståle Johannesen hos Unidrain også ser mange fordeler med å velge designsluk på badet.

– Fordelen med designsluk som ligger inntil vegg er at det er enklere å lage et ensidig fall til sluk hvis du vil ha store fliser. I dag er det mange som har store fliser på badet, men som velger mosaikkfliser i dusjsonen for å kunne lage fall mot det runde sluket som ligger midt i, forklarer han.

Også designmessig finnes fordeler.

– Det er muligheter for å få flere ulike designuttrykk ved å bruke forskjellige overdeler, det vil si ramme og rist. Disse finnes i alt fra børstet stål, messing, kobber, sort og høyglanspolert, til løsninger hvor man bruker flisen som rist, slik at sluket blir nærmest usynlig.

Johannesen har noen råd til deg som ikke helt vet hva du skal velge.

– Som hovedregel anbefaler vi hjørnesluk på mindre bad med liten gulvplass. Til større bad hvor man har en definert dusjsone, anbefaler vi linjeavløp. Da har man litt større plass og da blir et linjeavløp som fyller hele dusjveggen mye penere, tipser han.

Bruk alltid fagfolk

Ved installasjon av sluk og slukrenner anbefales alltid bruk av fagmann. På rorkjop.no kan du finne en dyktig og godkjent rørlegger nær deg.