Tid for hage – på Boligmessen i Kristiansand


På årets Boligmesse i Kristiansand arrangerer vi også Hage- & utemiljømesse. Møt opp i Gimlehallen 26. – 28. februar, og snakk med hage- og utemiljøeksperter som kan inspirere deg til å lage uterommet du alltid har drømt om. 

Tekst: Majken Svorstøl Foto: Bård Gundersen/Gundersen og meg

«Om jeg visste at verden gikk under i morgen,
ville jeg likevel gå ut i min hage og plante et epletre i dag.»

– Martin Luther

Hage. Et ord med gode assosiasjoner for de fleste. Grønt. Friskt. Vakkert. Hagen kan være en fryd for øyet, gi fred i sjelen, fungere som et rekreasjonssted og være et sted for fysisk utfoldelse.

Mange bruker hagen som et samlingssted for familie og venner. Men mest av alt er nok hagen et sted hvor man graver, sår, dyrker, klipper, vanner, pusler, nyter – og puster.

Aktiviteter og foredrag – få med deg dette!

Både små og store kan få litt ekstra inspirasjon hos hagetegner Anneli Rose Bengtson, hageentusiast og gartner Karl Fredrik Lundberg samt gartner og foredragsholder Morten Bragdø.

  • Drop in på Anneli Rose Bengtsons stand 221, der kan barna så frø! Anneli har med seg potter, jord og diverse blomsterfrø, og hun rigger opp en arbeidsbenk til barna. Både lørdag og søndag er barna velkomne til å så frø, og tilbudet gjelder så lenge Anneli har frø, jord og potter igjen.
  • Karl Fredrik Lundberg holder foredraget Haveglede lørdag kl. 11 og søndag kl. 14.30 – her forteller han om hvordan man kan lage en hage som får deg til å senke skuldrene og gi gode stunder for deg og dine.
  • Morten Bragdø holder foredragene Flinke planter lørdag kl. 15.30 og Urban Gardening søndag kl. 13.30 – her får du mange hagetips av en engasjert og dyktig hageentusiast.

Anneli Rose Bengtson, hagetegner i Hagetegning

Anneli har en spennende og variert bakgrunn. Hun er teknisk tegner med påbygning i grafisk formgivning og visuell kommunikasjon. Hun har til og med et år på snekkerlinje, og har etablert, bygget og drevet barnehage i 12 år.
Med kjærlighet til naturen og sine medmennesker har hun kombinert barnehagedrift og hagetegning. I tillegg maler hun fargerike, harmoniske mandalabilder på mørke vinterkvelder.

De senere årene har hun brukt all sin tid på planlegging, tegning og bygging av små og store hager, og har ifølge seg selv blitt både modig og allsidig. Hun samarbeider om anleggsarbeid med mange ulike, lokale aktører og får stadig nye faglige utfordringer.
For tiden er det gartnerlatin, plantekunnskap og læren om jorda som opptar henne.

Morten Bragdø, plantemann, gartner og foredragsholder ved Randesund Hagesenter

Morten Bragdø er gartner og selvlært plantefysiolog. Han er kjent fra medier som NRK Sørlandet og God Morgen Norge på TV2, samt for sitt daglige virke ved Randesund Hagesenter.

Morten sier: «Hvis planter kunne velge selv, ville de valgt seg bort fra det meste som selges til «plantenes beste».

Han holder to foredrag om «Flinke planter» og «Urban gardening» på messen henholdsvis lørdag og søndag. Mannen er full av tips og råd om hage og planter, så dette er en mann det er verdt å lytte til om du vil lykkes med plantene dine, eller ha lykkelige planter.

Karl Fredrik Lundberg, gartner i Lundbergs Haver

Karl Fredrik Lundberg er gartner, og drev Lundberg Planteskole i Eydehavn i over 20 år. De to døtrene hans har nå tatt over planteskolen. Karl Fredrik selv driver i dag firmaet ”Lundbergs haver” hvor han hjelper folk med hagene sine.
Lundbergs hagefilosofi vitner om at han har sans for det ikke helt perfekte. I 1998 sa han følgende til Agderposten:

«Det skal være frodig, det skal være myke linjer, det skal være rom og det skal være plass til alt fra ungenes sandkasse til fars furtestein. Hagen skal passe familien som bor der, ikke være en utstillingsplass.»

Karl Fredrik Lundberg kommer på Hage- & utemiljømessen og forteller om sin «antidesign»-tilnærming til hagen.