Er taket ditt skodd for ekstremvær?


Rapporter viser at været blir mer ekstremt i årene som kommer. Også i vår verdensdel vil stormer, surt regn og kraftig nedbør prege værbildet. Er ditt tak kledd for røffere behandling i årene som kommer?

Tekst: Majken Svorstøl Foto: Monier

– Skal du investere i hjemmet ditt på beste mulige måte når du legger tak, bør du velge en takløsning som passer værforhold og topografi i landsdelen du bor, sier Anne-Cathrine Stene, markedskoordinator hos taksteinprodusenten Monier.

Monier produserer og leverer takstein i både tegl og betong, men er aller mest kjent for betongtaksteinen Zanda. – Den er Norges sterkeste, er produsert i Norge, kommer i flere farger og overflater med ulike egenskaper, og ligger på over 500 000 norske hus, forteller Stene.

Den råeste betongtaksteinen?
I år er Monier aktuell med en ny type takstein, Zanda Arktis, som skal takle kommende, mer ekstreme værtyper.- Med Zanda Arktis har vi revolusjonert metoden for å lage ru takstein, og vi mener at dette er den råeste betongtaksteinen noensinne, sier Stene. Hun forklarer at taksteinen har ekstrem holdbarhet, er robust, holder på snøen opptil 35 graders takvinkel, er støydempende og har en forventet levetid på 50 år eller mer.

Ekstremtestet med stunt
Zanda Arktis har gjennomgått grundige tester av eksperter. Taksteinen ble også testet på en rå og utradisjonell måte. – Vi ville vise at taksteinen vår tåler uvanlig barske forhold, sier Stene, og forteller om deres nye reklamefilm med et halsbrekkende motorsykkelstunt. I filmen vises en stuntmann på motorsykkel som kjører i full fart mot et tak tekket med Zanda Arktis. Etter et luftig svev lander motorsykkelen oppå taket. – Taket tålte både den harde landingen og en seriøs omgang børning etterpå, ler Stene fornøyd. Du kan se filmen her.

De fleste vil ha hjelp til takleggingen
Med mer ekstremvær i vente, er det viktig å velge robuste takprodukter med riktig innfestning. Stene anbefaler en takpakke fra Monier. – Da får du produkter som passer sammen, og er sikret et trygt og motstandsdyktig tak, mener hun. Hun forteller videre at det er fullt mulig å legge taket selv, men at det er viktig å følge monteringsanvisningene nøye og sette seg inn i hva slags takkonstruksjon man har. I tillegg må man kontrollere hva taket tåler, og hva slags type undertak og ventilasjon som behøves.

– Vi anbefaler å benytte en profesjonell håndverker til å legge taket, sier Stene.
– Vi har et nettverk av takleggere som vi samarbeider med, og vi stiller alltid med én eller flere av disse på Boligmessene. Kom innom oss på messen for råd og veiledning, eller for å bestille en gratis takbefaring. Du finner også våre takpartnere og Monier-forhandlere på monier.no, avslutter Stene.

Anne-Cathrine Stenes taktips

• Har du høye trær nær huset? Da kan det være lurt å velge en takstein med glatt overflate, som Zanda Protector. Det aller beste er glasert tegltakstein som holder mosen helt borte. Eks. KDN eller Nortegl.

• Sansen for det naturlige? Naturell tegl er et vakkert alternativ som er mye benyttet i våre kystbyer, blir bare vakrere med årene. Et godt alternativ er Zanda Polar Teglrød som også har en nydelig, teglfarget overflate.

• Ønsker du rene takflater uten snøfangere? Da bør du velge Zanda Arktis som holder på snøen opp til 35 ° takvinkel.

• Ønsker du et tak som holder seg like vakkert i generasjoner? Da skal du velge glasert tegltakstein fra Monier.