Tid for gode råd


Kjersti Bergesen elsker å bruke tid ute i hagen. 21.-23. september skal hun dele sine beste tips for et fint uterom med besøkende på Boligmesse i Vestlandshallen.

Tekst: Ida Save
Foto: Geir Wikse, Pandorafilm

Bergesen er for mange kjent som den blide og kreative programlederen i TV2-programmet «Tid for hjem». Denne helgen gjester hun Boligmesse i Vestlandshallen for å gi gode råd om uterom til de besøkende.

– Mitt inntrykk er at mange lurer på hvor de skal starte når de skal gjøre større endringer i hagen. Jeg vil dele av mine egne erfaringer og fortelle hvordan jeg tenker for å få et ordentlig og fint uterom, forteller programlederen, som selv elsker å bruke tid i hagen.

– Jeg er veldig glad i farger, planter og blomster, og ikke minst det å kunne bruke uteområdet om sommeren, da er jeg omtrent ikke inne. Men jeg har en stor hage på to mål, og det er mye som skulle vært gjort. Jeg kommer litt til kort fordi jeg alltid er borte og lager andres hager, sier hun og ler.

– Sett deg inn i det du gjør

På spørsmål om hun har et tips til fine og lettstelte planter til hagen må Bergesen tenke seg nøye om.

– Jeg vil ikke anbefale en spesiell plante, men jeg vil anbefale at du begynner nederst når du skal investere i planter. Det er kanskje kjedelig, men god jord er veldig viktig, og gir deg et godt og varig resultat. Sett deg inn i det du gjør. Blomster og andre planter trenger god jord, plass til røtter, og de liker at vannet kan renne bort. En av de største tabbene folk gjør, er at de ikke tenker ordentlig på overganger mellom jord og andre materialer. Dette gjør det vanskelig å holde hagen fri for ugress og pen på sikt.

Selv om det er litt jobb med en hage, presiserer programlederen at hagen først og fremst byr på gleder.

– Hagen er en levende organisme, som byr på overraskelser og forandrer seg fra år til år, noe som er kjempekjekt. Husk derfor at du må ha en god stol du kan drasse med deg rundt så du kan nyte hagen akkurat der du vil, oppfordrer Bergesen med et smil.

Mange oppussingsdrømmer

Programlederen hjelper ikke bare folk med hager, gjennom «Tid for hjem» har hun de siste 15 årene jobbet på cirka 150 ulike prosjekter. Selv forteller hun at hun har det «kjempevanlig» hjemme.

– Jeg går nok rundt med akkurat like mange oppussingsdrømmer som de fleste andre har. Og som alle andre sliter jeg litt med å få ting helt ferdig, men for meg er det viktigere at huset fungerer og at jeg får gjort det jeg skal gjøre der, enn å se på at det er fint og nyoppusset.

Hun forteller videre at «Tid for hjem» har lært henne enormt mye.

– Jeg har lært mye av mine dyktige kollegaer, men noe av det viktigste er kanskje at grunnarbeid er det som må til, uansett hvor kjedelig det høres ut. Man skal ikke ha det så travelt. Oppussing er en stor investering, og det er lurt å kjenne etter hvordan du egentlig vil ha det. Og ikke tenk at oppussingen går så fort som på TV når du skal pusse opp selv, ler hun.

Kjerstis beste tips til deg som skal pusse opp:

  • Tenk deg godt om og lag helst skisser.
  • Ta utgangspunkt i dine egne behov, slik du lever.
  • Lag et budsjett og prioriter. Husk at belysning er like viktig som møbler.
  • Lag en god plan – og følg den.
  • Ikke kjøp ting på impuls, vit at det passer og at du har bruk for det.