Ta energismarte valg under oppussingen


Visste du at en oljefyr i snitt forurenser like mye som fem gjennomsnittsbiler i løpet av et år?

Tekst: Ida Save
Foto: Naturvernforbundet 

– Da vi startet arbeidet med å få til et forbud, sto fossil oljefyring bak 14 prosent av klimagassutslippene i Bergen. Har du en parafinovn i stua som brukes til oppvarming, tilsvarer den forurensningen til to bensinbiler i løpet av et år, og oljefyren i kjelleren forurenser i snitt like mye som fem gjennomsnittsbiler.

Men det som er så fint, er at dette er utslipp vi kan gjøre noe med, sier Silje Østerbø i Naturvernforbundet Hordaland.

De store klimagassutslippene fra fossil oljefyring er blant grunnene til at det fra 1. januar 2020 blir forbudt, og dermed har man ikke annet valg enn å kutte ut dette.

– Mye går feil vei når det gjelder klimaet, og derfor må vi gjøre enkle, men effektive klimakutt. Å slutte med fossil oljefyring er et slikt tiltak. Det kan bety store investeringer, men i det lange løp er det likevel økonomisk lønnsomt for boligeiere, sier Østerbø.

Bytt til varmepumpe

På messen i Vestlandshallen skal Østerbø og kollegaene stå på stand for å gi råd om hvordan du går fram dersom du må bytte ut den fossile oljefyringen – blant annet hvem du kan kontakte for å gjøre noe med det, hvor du kan få støtte, og hva slags regelverk som gjelder.

Men om man har brukt oljefyren som oppvarmingskilde, hva skal man erstatte den med? Hvis du har et oljekjelanlegg med radiator og sentralvarme i hele huset, anbefaler Østerbø en bergvarmepumpe der man borer en brønn og henter overskuddsvarme fra sola.

– Du kan også bruke luft til vann-varmepumpe, bioenergi som pellets og ved, eller ren strøm. Har du en parafinovn i stua, anbefaler vi gjerne en kombinasjon av en rentbrennende vedovn og luft til luft-varmepumpe, med mindre du bor midt i Bergen sentrum der det er problemer med luftkvaliteten. Fyring med biofyringsolje er også et alternativ, men da bør du ha et moderne fyringsanlegg.

Tenk energioppgradering

Naturvernforbundet vil også dele gode tips til energismarte valg for huseiere.

– Nordmenn bruker mest penger i hele Europa på oppussing, men dessverre er det mange som kun tenker på oppgraderinger som er synlige. Folk skal få lov til å tenke på trender, men om du likevel skal bytte kledningen, bør du for eksempel etterisolere i samme slengen. Tenk alltid energioppgradering når du pusser opp. Østerbø forteller at halvparten av vårt elektriske forbruk i dag går til hus og andre bygg.

– Hvis vi blir mer energieffektive, kan vi få et smartere energisystem og spare inn energi som kan brukes til å elektrifisere blant annet transportsektoren. Da slipper vi å bygge ned de fantastiske naturområdene våre for å skape mer strøm, og kan dermed ta vare på det biologiske mangfoldet vårt. Alle må ta i et tak, men til gjengjeld kan resultatet bli skikkelig bra, sier Østerbø, som gleder seg til å dele engasjementet med interesserte på helgens Boligmesse.