Ta maten til nye høyder med bakerovn og pizzaovn


Bakerovner er mer populært enn noen sinne. Få ekspertenes beste tips til hvordan du lykkes med pizza, brød og matlaging i bakerovnen.

Tekst: Ida Save
Foto: Bakerovner.no, Else Rønnevig, Irene Hegge Guttormsen og Ida Save

Boligmesse har ofte flere utstillere som tilbyr pizzaovner og bakerovner, finn din messe her, og klikk på “Utstillerliste” for mer informasjon.

Steinar Bergøy og Remi Johansen i Bakerovner.no er blant Boligmesse-utstillerne som selger bakerovner som aldri før.

– Siden vi startet opp i 2015 har vi merket en stor økning i interessen for produktene våre. Jeg tror kanskje det kommer litt av at folk søker tilbake til dette med vedfyring nå som det stadig dukker opp nye teknologiske løsninger for tilberedning av mat, sier Bergøy.

– Ikke minst er det stor forskjell på maten som kommer ut av en vedfyrt bakerovn og maten du lager i en vanlig stekeovn. Jeg og familien spiser middag laget i slike ovner en til to ganger i  uka, forteller han.

Steinar Bergøy i Bakerovner.no lager ofte mat i bakerovn.

Bakerovner.no selger italienske pizzaovner i rustfritt stål, byggesett i flere utførelser og ferdige steinovner som løftes direkte på plass. I tillegg leverer de også vedgriller, «barbecue-smoker», samt mer kommersielle ovner beregnet for restauranter, og mobile ovner til bruk på blant annet festivaler. Produktutvalget blir stadig oppgradert med nye modeller.

Etter at Bergøy og Johansen våren 2016 startet nettbutikk, og med det åpnet opp for levering til hele Norge, har den lille bedriften opplevd en voldsom omsetningsøkning.

– Vi økte omsetningen med 3-400 prosent fra 2016 til 2017. Dette tror jeg blant annet skyldes at vi har et bredt produktspekter, produkter som appellerer til nordmenn og gode priser, sier Bergøy.

Viktig med tålmodighet

I fjor høst fikk Bergøy og Johansen også med seg Else Rønnevig på laget. For 30 år siden satte hun i gang med restaurering av bakerovner, og hun kan dermed sies å være den som var først ute med å få bakerovntrenden til å blusse opp igjen.

– Det har tatt lang tid, og det er først de siste fem årene det har tatt helt av. Men det har vært en interessant utvikling å være med på, forteller Rønnevig.

Else Rønnevig har lang erfaring med bakerovner.

Siden hun restaurerte den første bakerovnen hjemme i Lillesand for 30 år siden, har hun skrevet to bøker og holdt utallige kurs om bakerovner. Nå holder hun også kurs i lokalene til Bakerovner.no i Arendal.

Få Elses oppskrifter på brød og pizza nederst i saken!

– Her vil kursdeltakerne lære om bakerovnens historie i Norge og hvordan de setter pizza og brøddeig. Men viktigst av alt: De lærer å fyre opp ovnen, forteller Rønnevig, som selv har bakt i opp mot 100 ulike ovner i forbindelse med kursene hun holder.

– Det at det ikke er noen knotter å skru på skremmer mange, men det er egentlig ganske enkelt når du har gått gjennom det et par ganger.

Kan brukes hele året

Et annet viktig tips er at det som regel er bedre å fyre litt for mye enn litt for lite.

– Samtidig er det svært viktig å ha tålmodighet til å vente til temperaturen faller langt nok ned. Blir man for utålmodig når man for eksempel skal steke brød, kan du ende opp med brød som er svarte utenpå og rå inni.

Til dem som vurderer å skaffe seg en bakerovn, anbefaler både Rønnevig og Bergøy å tenke nøye gjennom hva man ønsker å bruke den til, og hvor mange som skal bruke ovnen.

– Du bør også tenke på plassering. Under tak eller inni en hagestue kan du ha glede av den hele året. Det er også populært å bygge seg en vedfyrt bakerovn på hytta, tipser Bergøy.

Rønnevig ber i tillegg folk være oppmerksomme på forskjellen mellom bakerovn og pizzaovn.

– Når du baker pizza, har du hele tiden et bål inni ovnen, men skal du bake brød, renser du ovnen for aske og glør før du setter inn brødene. I en pizzaovn vil derfor varmen falle altfor fort når bålet tas ut.

Når man steker pizza i bakerovn, skal det brenne i bakkant. Da får man en fin og crispy skorpe.

Fra pizzasteking til tørking av urter

Selv sverger Rønnevig til bakerovner.

– Med en bakerovn finnes det et hav av muligheter. Du kan bruke den til alt fra baking av brød og pizza, til langtidssteking av kjøtt og tørking av urter, druer, plommer, tomater eller sopp. En god bakerovn kan man ifølge bakerovneksperten bruke i tre døgn, og det på kun én fyring.

– Da kan man for eksempel begynne med pizza og boller, som skal ha kort tid og høy varme, før man fortsetter med brød og deretter langtidssteking av kjøtt. Når ovnen har nådd 50 grader, kan man tørke urter, sopp og slike ting.

Bakerovner kan man ha både inne og ute.

Oppskrifter

PIZZA

Denne oppskriften holder til ca. 30 tynne pizzabunner.

Du trenger:

  • 5 kg finbakstmel, hvetemel eller Dinkel (sistnevnte kan kjøpes i Helsekostbutikker)
  • 2 liter lunkent vann
  • 2 dl olivenolje
  • 2 dl melk (rør gjæren ut i den lunkne melken)
  • 12 gram salt
  • 6 gram gjær (det er viktig med svært lite gjær i deigen)
  • 1 egg

Bland alt og kna godt slik at deigen slipper bollen og blir smidig og seig. La den stå natten over på et lunt sted. Et par timer før pizzaene skal kjevles ut, deles deigen opp i emner på ca. 200 gram som knas lett og legges til etterheving. Strø litt mel over hvert emne og legg plast eller klede over. Etter ca. 60 minutter kjevler du ut, dette skal da bli til ca. 30 tynne pizzabunner. Når du steker pizza skal du ikke ta bålet ut av ovnen, men du skyver det ut til kantene. La ovnen holde ca. 400 grader under stekingen.

BRØD

Denne oppskriften gir ca. 16 brød.

Du trenger:

  • 5,0 kg fin hvete
  • 2,5 kg sammalt grov hvete
  • 2,5 kg sammalt fin hvete
  • 1 pakke gjær hvis deigen settes kvelden før. Om du bruker 2 pakker gjær, kan du beregne 3-5 timer heving, avhengig av hvor kaldt det er.
  • 4 ss sukker
  • 3 dl rapsolje
  • 6 ss salt
  • 5-6 liter vann, prøv deg frem til deigen kjennes passe fast.

Bland alt det tørre i en plastbalje. Rør gjæren ut i litt lunkent vann på ca. 37 grader, og hell dette i melet sammen med oljen. Kna deigen. Pass på at ikke deigen blir for løs. Det er ikke hyggelig med et stort «vegg-til-vegg-brød» i bakerovnen. Blir deigen for hard, er heller ikke det bra, for da blir brødene for kompakte. Oppskriften er imidlertid avpasset, så helt galt kan det ikke bli. Dekk deigen med plast og et pledd og sett den kjølig natten over. En til to timer før utbaking, må brøddeigen settes i romtemperatur, slik at det blir litt liv i den igjen. Etter at deigen er ferdig hevet deles den i 16 emner som du former til runde brød. Dekk til med et klede og sett til etterheving i 30-40 min på et lunt sted.

Kilde: www.sprossa.no