Pusse opp hytta? Her er Halvors beste tips


Også i 2019 skal Halvor Bakke inspirere publikum på boligmesser rundt om i Norge. Her deler han sine beste tips til deg som ønsker å friske opp hytta.

Tekst: Ida Save
Foto: Sveinung Svendsen, TMM Produksjon AS

Gjennom tre sesonger av TV3-programmet «Eventyrlig oppussing», har interiørekspert Halvor Bakke gitt 24 norske hytter en real makeover. I løpet av 2018 ble 10 nye hytter pusset opp, så man kan trygt si at denne mannen har god peiling på hytteoppussing.

Uansett om du pusser opp hus, hytte eller leilighet, er det alltid mye å tenke på. Når det gjelder hytteoppussing, er Halvors aller viktigste tips å tilpasse hyttas interiør til hvor hytta ligger.

– Det er sjeldent pent med et hvitt kjøkken på en fjellhytte, men ved sjøen kan dette være helt rett. Mens du bør gå for de lysere nyansene ved sjøen, anbefaler jeg lune og dempede, mørke farger på fjellet. Det visker ut skillet mellom ute og inne, forklarer Halvor.

Dropp «rælet»

Interiøreksperten ber også folk om å slutte å fylle opp hyttene med ting man er lei av hjemme.

– Ikke ta med gammelt «ræl» på hytta. Disse tingene blir ikke noe bedre av en tur på tilhengeren.

Halvor engasjeres også av ordet «hyttemadrass».

– Det er et artig ord for meg. Skal vi ikke sove godt når vi er på hytta? Har vi penger til å ha en hytte, bør vi også ha penger til å investere i en god madrass. Det er jo tross alt på hytta vi skal hvile ut etter ei hektisk arbeidsuke!

Før og etter oppussingen av hytta på Kinn.

Sett av tid til oppussing

Når Halvor og hans snekkerteam pusser opp hytter på TV, gjør de alt i løpet av noen få dager. Det er stikk motsatt av hva som vanligvis skjer.

– Ofte gjør man hytteoppussing over altfor lang tid, og man føler man må gjøre noe hver gang man er på hytta. Derfor vil jeg sterkt anbefale at man setter av tid, gjerne en uke eller to, til virkelig å kjøre på så man blir ferdig. Da kan man med god samvittighet reise til hytta de neste helgene eller feriene uten å gjøre noe som helst. Å pusse opp over lengre tid er aldri en god idé, sier Halvor.

Den koselige kroken på ei hytte på Risvær ble enda hyggeligere etter at teamet fra Eventyrlig oppussing hadde gjort sitt. Nå står fargene inne godt i stil med omgivelsene utenfor.

Kombiner maling og beis

Når det gjelder trender, forteller Halvor at dette er noe som ikke påvirker oss i like stor grad på hytta som det gjør hjemme. I tillegg varer gjerne interiøret litt lengre fordi man ikke lever med det hele tiden.

På spørsmål om hvordan man kan fornye hytta og samtidig bevare hyttestilen, svarer han at han ikke er noe glad i ordet «hyttestil».

– Du må tenke gjennom hvordan du vil ha det på hytta. Ønsker du en enklere standard, eller vil du ha garasje, varmekabler og fire bad? Her er vi alle ulike, og vi har alle ulike behov.

Men Halvor har også et godt tips på lur dersom du har en eldre hytte du vil gi en liten oppfriskning.

– Mange har urørte hytter fra 60-70-tallet med gulnet furu. Da kan det være flott å beise deler av den, i kombinasjon med maling. For eksempel kan et malt tak og malte vinduer være flott sammen med beisede vegger som viser trestrukturen.