Denne gjengen fra Vik hevder seg i tøff konkurranse med resten av verden


I den lille bygda Vik i Sogn har Linn Bad produsert baderomsmøbler i over 40 år. Til tross for tøff konkurranse fra det utenlandske markedet, har de ingen planer om å flytte produksjonen ut av landet.

Tekst: Ida Save
Foto: Øystein Klakegg og Thomas Morel

– Vi er stolte over å kunne si at vi ikke bare har norsk design, men også produserer møblene her i Norge. Det er det ikke mange produsenter av baderomsmøbler
som gjør i dag, forteller markedssjef Linn Grønningen.

Og ja, det er henne Linn Bad er oppkalt etter. Grønningen er nemlig datter av Aril Grønningen som sammen med sin far Hans Grønningen grunnla bedriften tilbake i 1975. Nå er hun og broren André Borlaug Grønningen klare for å overta driften – og fortsette produksjonen i Norge.

– Vi har faktisk aldri vurdert å sette produksjonen ut av landet. Men det koster å drive i Norge, her har vi både høye lønns- og transportkostnader, så vi er ganske nøkterne i produksjonen. Og vi var noen av de første i Norge som begynte med roboter i produksjonen. Det var vi rett og slett nødt til.

I 2018 relanserer Linn Bad serien Mari, som nå leveres med skrog i samme farge som
fronten. Det runde speilet, med mulighet for å styre lyset med en touchskjerm, er også nytt i år.

For folk flest

Markedssjefen tror Linn Bad har klart seg såpass bra blant annet fordi de satser på god kvalitet samtidig som de følger designtrendene.

– Men vi tar ikke helt av, badene våre skal være for folk flest. I tillegg lytter vi til kundene våre, og designer og utvikler møblene ut ifra tilbakemeldingene forhandlerne gir oss, sier Grønningen.

Og kundenes ønsker, de har forandret seg mye opp gjennom årene.

– Før skulle baderomsmøbler kun være funksjonelle og brukes til oppbevaring. Nå skal de ikke bare være praktiske, men også pene å se på. I dag er vi også mer opptatt av detaljer som demping, innlegg og riktig farge. Badet har rett og slett blitt et veldig viktig rom i folk sine hus.

Men hvordan blir baderomstrendene for 2018?

– De siste årene har det gått mye i skandinavisk og dansk design. Den trenden fortsetter, men nå ser vi at stilen vrir seg vekk fra høyglanstrenden og heller rettes mot matte overflater og naturlige materialer, forteller Grønningen.

Linn Grønningen og broren André Borlaug Grønningen avbildet i en reklame for Linn Bad fra 1991. Nå skal de ta over driften av selskapet.

Mer vågale

Selv om minimalistisk design har preget trendbildet de siste årene, ser hun at folk stadig vekk våger litt mer.

– Folk drister seg blant annet til å bruke kobberfarger på armatur og håndtak.

Mørkere farger blir også å se blant nyhetene til Linn Bad i 2018.

– Vi relanserer Mari- og Trio-seriene våre, begge modeller leveres nå med skrog i samme farge som fronten.

Markedssjef i Linn Bad, Linn Grønningen, forteller at folk de siste årene har blitt mer vågale i valg av innredning. Likevel er det stort sett lyse farger som gjelder.

Møbelprodusenten lanserer også et rundt speil med frostet lysfelt.

– Tidligere var det kun firkantede speil som gjaldt, men nå har folk blitt mer åpne for også runde speil. Dette speilet har et touchpanel der man kan dimme lyset, regulere fargetemperatur, og skru av og på lyset, sier Grønningen.

Hun avslutter med et tips til de som har planer om å pusse opp badet:

– Vi pleier å si at det kan være lurt å velge nøytrale farger på flisene. På den måten kan man heller være litt mer vågal når det gjelder farger på møbler og tilbehør. I tillegg kan frontene på våre bad enkelt skiftes ut om man ønsker å fornye badet.