Spar penger med varmepumpe


Fra 2020 blir det forbudt å bruke fossil olje eller parafin til oppvarming av boliger i Norge. Heldigvis finnes det miljøvennlige alternativer du kan bytte til.

Tekst: Ida Save
Foto: Energiverket

– En oljefyr er lite gunstig både for lommeboka og miljøet, faktisk forurenser oljefyren like mye som fire til åtte personbiler i løpet av et år. I tillegg klarer den ikke å utnytte mer enn 70-80 prosent av oljen du fyrer med, forteller Richard Granskogli, daglig leder i Energiverket.

Om du fjerner oljefyren og bytter den ut med en fornybar varmeløsning i løpet av 2019, kan du få opptil 45.000 kroner i støtte fra Enova. Venter du til 2020 mister du 10.000 kroner. Energiverket anbefaler å bytte til en varmepumpe, nærmere bestemt en bergvarmepumpe.

– Bergvarmepumpe har både størst utnyttelsesgrad og lengst levetid. Den henter miljøvennlig, fornybar og gratis energi fra fjellet hvor det er en stabil temperatur året rundt, og fordi den ikke står ute i vær og vind, er levetiden opp mot 30 år. Med en bergvarmepumpe kan redusere energiforbruket med 60-80 prosent, sammenlignet med en oljekjele. På vinteren gir den deg billig oppvarming av bolig og varmtvann, og på sommeren kan du bruke den som et airconditionanlegg til kjøling av boligen, forklarer Granskogli.

Flere alternativer

Har du problematiske grunnforhold, som for eksempel at det er for langt ned til fjell, eller om du bor over et parkeringshus, tuneller eller lignende, kan luft til vann-varmepumpe være et godt alternativ.

– En god luft til vann-varmepumpe reduserer energikostnadene dine med 50-70 prosent. Den har en levetid på rundt 15 år, men er rimeligere enn en bergvarmepumpe fordi du slipper kostnadene med å bore en energibrønn, forteller Granskogli.

Lønnsomme fra første dag

Granskogli presiserer at man må tenke fram i tid når man skal bytte ut oljefyren.

– Se hva du vil spare flere år fram i tid. Noen går for den lettvinte løsningen som er billigst der og da, men taper deretter store beløp årlig etter bare tre til fem år. Ifølge Granskogli kan man faktisk spare store summer på å installere en varmepumpe.

– Anleggene er lønnsomme fra første dag. Investerer du 100.000 kroner i en varmepumpe, kan du spare 20-30.000 kroner i året i strøm eller oljeutgifter. Selv om du må låne disse pengene med en rentekostnad på rundt 4.000 kroner i året, vil dette være lønnsomt, hevder han.

Lanserer Varmesentralen

Granskogli gleder seg litt ekstra til årets messe, ettersom de skal lansere et nytt produkt i tilknytning til vannbåren varme.

– Vi skal lansere Varmesentralen som er en spennende løsning både for de som skal bygge nytt og de som pusser opp. Alle som kjøper varmepumper av oss får nå Varmesentralen med som standard. Det er mange store fordeler med denne løsningen, blant annet er den klargjort for solenergi, noe vi opplever at mange vurderer på sikt. Da har man spart en større kostnad.

Varmesentralen produserer og lagrer varmtvann, og standardmodellen på 500L sørger for at man «aldri» går tom selv om hele storfamilien skal stelle seg til julekvelden. I tillegg vil du slippe unna de dyre effekttoppene. Med de smarte strømmålerne styrer varmeanlegget selv når varmtvannet skal produseres, og det blir naturligvis på de tidspunktene på døgnet hvor strømmen er billigst.

– På standen vår finner du produktene utstilt og våre ansatte står klare for en hyggelig prat.