Slik finner du drømmeboligen


For de fleste av oss er det å kjøpe bolig en av livets viktigste og vanskeligste økonomiske beslutninger. Men hvordan går du frem for å finne drømmeboligen?

En strukturert tilnærming til boligkjøpet kommer godt med, særlig dersom man er tidlig i jakten på ny bolig. Begynn med å skrive ned hva som er viktig for deg, gjerne også med en vekting av de ulike kriteriene. Hvilken størrelse og beliggenhet ønsker du? Hva med heis, balkong og parkering? Er det viktig med nærhet til kollektivtransport og/eller butikker? Hva må du ha og hva kan du klare deg uten?

Bli god på visning

Med enkel tilgang til både inspirasjon på nett og digitale prospekter, foregår en stor del av boligjakten hjemme fra sofakroken. Men vær oppmerksom på at man lett lar seg blende av bilder, formidling og design, samtidig som man kan gå glipp av skjulte skatter. Særlig de som er tidlig i prosessen eller førstegangskjøpere på søken etter den rette boligen bør bruke visninger som et verktøy til å kalibrere vurderingsevnen. 

Sett deg inn i prospektet og tilstandsrapporten før visningen. Da er du godt forberedt til å stille megleren de rette spørsmålene. Har du satt deg inn i hvor tomtegrensene går eller om noen av naboen har hevd på en parkeringsplass?

Noen velger å ha med en fagperson på visning, men vær klar over at dette kan føre til at det stilles strengere krav til hva man burde ha oppdaget av feil og mangler. Det er uansett kjøperens plikt å undersøke boligen. Synlige mangler eller skader forventes det at en kjøper ser. Hva angår mindre synlige feil eller mangler har selgeren plikt til å informere om disse.

Det er mulig å be om privatvisning før den oppsatte visningen. Det gir deg mulighet til å se boligen i fred og ro, uten at det er andre potensielle kjøpere til stede. I noen tilfeller kan man også få anledning til å kjøpe uten budrunde, selv om det er delte meninger om akkurat dette.

Hent kunnskap og kjøpshjelp

Dersom boligen fremstår eller selges som et renoveringsobjekt, bør man vurdere om det er riktig å få hjelp av en fagperson. En fagperson vil kunne gi en bedre oversikt over standard, muligheter, hva som må og/eller kan gjøres, samt gi overslag på pris. Slik vet du hva du eventuelt har råd til å by for boligen. 

De siste årene har det blitt mer og mer vanlig å bruke sammenligningstjenester når man skal kjøpe eller selge et produkt eller tjeneste. Meglertjenester er intet unntak. En megler som kjenner området og som har solgt tilsvarende objekter nylig vil kunne være en god sparringspartner, også for kjøpere. 

Drømmelboligen!

Det er vanlig å kjenne pulsen stige når man har funnet et hus eller en leilighet man virkelig liker. Det kan være vanskelig å forholde seg rolig, og man er ofte nervøs for at andre skal slå en i budrunden. Her er det gunstig om man klarer å ha is i magen. Erfaringsvis finnes det ikke bare én bolig man kan trives i. Å ukritisk kaste inn bud i en budrunde er ikke lurt. Alle bør sette et tak for hva man ønsker å by. Undersøk på forhånd hva lignende eiendommer i området er solgt for. Da vet du hva kvadratmeterprisen ligger på og kan vurdere hvor langt du ønsker og har mulighet til å strekke seg. 

Å kjøpe bolig er en av de største transaksjonene vi gjør. Ta et skritt tilbake, tenk rasjonelt og forsikre deg om at du har god oversikt over kjøpet. Dersom du skulle tape budrunden er det en ting som er sikkert: Det dukker nesten alltid opp nye muligheter!