Treverk – både sunt og miljøvennlig


Sunnere inneklima, miljøvennlig og mange bruksområder. Det er bare noen av fordelene ved å velge tre til interiøret.

Tre har svært mange bruksområder når det kommer til interiør og bygg. Alt fra paneler og bygningsplater til gulv og bord kan lages i tre. I Norge blir tre også foredlet til blant annet papir og emballasjeprodukter, bioenergi, biokull og biokjemikalier. Verdien av en tømmerstokk blir mer enn tidoblet når den blir foredlet. Vi utnytter i dag bare en liten del av potensialet som ligger i treverket, men det foregår stadig forskning på nye og innovative bruksområder.

Tre har positiv påvirkning på helsa

Tre er et naturlig materiale, og mange opplever at treet har beroligende egenskaper. I følge Helsestart.no kan tre bedre luftkvaliteten, og tre kan derfor være spesielt aktuelt dersom du har luftveisplager eller er sensitiv for kjemikalier. 

Ubehandlet tre absorberer damp når vi for eksempel dusjer eller lager mat. Når luften blir tørrere avgir treet fukt og jevner ut luftfuktigheten. Ved rett anvendelse kan tre holde luftfuktigheten på et behagelig nivå og redusere energiforbruket.

Tre holder skadedyr unna

Sedertre beskytter klærne dine mot møll, pelsbiller og sølvkre, da skadedyrene reagerer på duften i treet. Plasser en duftblokk i garderoben eller kommoden sammen med klær eller sko.  Når duften av sedertreet minsker, kan du enkelt slipe av det øverste laget for å få frem ny duft.

Tre er miljøvennlig

En av de aller viktigste fordelene ved bruk av tre er miljøaspektet. Tre er lett å arbeide med, fornybart og finnes tilgjengelig i store mengder. Tre kan gjenvinnes flere ganger, før det til slutt forbrennes og blir til strøm og varme. Som en bonus har tre lang holdbarhet og mange tresorter blir vakrere med tiden. 

Det finnes få grunner til å unngå tre i ditt boligprosjekt. Treverk tillater deg å være kreativ både utendørs og innendørs, og kan enkelt kombineres med andre materialer. I Norge har vi et mål om å redusere bruken av mer klimaskadelige materialer til fordel for trematerialer. Ta del i det grønne skiftet ved å velge tre til ditt neste boligprosjekt.