Slik fikk familien en energismart bolig


Kenneth Rannem og kona fikk eksperthjelp av en kvalifisert energirådgiver da de oppgraderte familiens snart 50 år gamle hus i Trondheim i fjor. – Vi fikk en mer energismart bolig – og penger tilbake fra Enova, sier Kenneth.

Tekst: Majken Svorstøl, kilde: Elena Solberg/Enova Foto: Enova

Huset fra 1966 hadde stort forbedringspotensiale, og det var mye å ta tak i for å matche dagens krav til en moderne og energieffektiv bolig for en travel familie på fem. Både isolasjon og ventilasjon måtte utbedres, vinduer og dører var gamle, og huset var utstyrt med en gammel oljefyr.

Sertifisert energirådgiver hjalp til
Siden Kenneth og kona var usikre på hvilke tiltak de skulle gå for, valgte de å rådføre seg med en kvalifisert energirådgiver. De kontaktet Byggmester Per Olav Haugen fra Wolden & Haugen Bygg, en kvalifisert og renommert fagmann som nylig var sertifisert av Enova som energirådgiver.

Med en ekspert i energisertifisering av boliger på laget fikk familien god hjelp og forslag tilpasset akkurat deres bolig. – Byggmester Haugen hjalp oss å energimerke boligen og utarbeide en detaljert tiltaksplan for oppgraderingen, forteller Kenneth.

Smarte forslag fra pålitelig fagmann
Huseieren fra Trondheim ser bare fordeler med å velge en byggmester som også var energirådgiver.

– Det var trygt å ha kun én ekspert å forholde oss til under hele rehabiliteringsprosessen, synes Kenneth, og forteller at byggmesteren blant annet anbefalte familien å etterisolere takkonstruksjonen med 30 cm istedenfor 20 cm, og installere et nytt ventilasjonsanlegg i huset.

Brukte energirådgiver: Kenneth Rannem fikk over 100.000 kroner tilbakebetalt fra Enova da han oppgraderte huset sitt i Trondheim.
Brukte energirådgiver: Kenneth Rannem fikk over 100.000 kroner tilbakebetalt fra Enova da han oppgraderte huset sitt i Trondheim.

– Byggmesteren tipset også om Enovas tilskuddsordning, og at man ikke behøver å rehabilitere etter passivhusstandard for å få støtte, sier Kenneth.

Han anbefaler alle å benytte en kvalifisert energirådgiver som har mange fornøyde kunder. – Venner og kjente kan kanskje bidra, og på enova.no er det en oppdatert oversikt over foretak i ditt nærområde som har gjennomført energirådgiverkurs.

God investering
Familien har investert 1,5 millioner kroner på oppgraderingen, og sitter igjen med et energismart hus med jevn innetemperatur og bedre inneklima.

– Vi har dessuten mye lavere strømutgifter nå, sier Kenneth. Han er fornøyd med investeringen på tiltakene sine: Nå har familien fått isolerte vegger og tak, nye trelagsvinduer og ytterdører, splitter nye vedovner, en luft/luft varmepumpe og et nytt ventilasjonssystem med varmeveksler samt et tilbygg som sørger for god luftsirkulasjon i alle etasjer.

Penger tilbake fra Enova
Ved å dokumentere tiltakene på enova.no har Kenneth fått tilbakebetalt ca. 100.000 kroner for den helhetlige oppgraderingen, samt fått refundert 50 % av kostnadene til energirådgivning. Selve prosessen var rask og ryddig.

– Det er veldig enkelt å registrere alle tiltak på enova.no, og man får hjelp om man står fast, avslutter Kenneth fornøyd.