Slik får du orden hjemme – Synnøves beste ryddetips


Synnøve Skarbø har elsket å rydde hele livet. Nå har hun blitt hele Norges ryddedronning. 

Tekst: Ida Save
Foto: Kristoffer Myhre

 – Som barn betalte jeg venninnene mine for å få lov til å rydde rommene deres, fordi jeg ikke klarte å kose meg og leke uten at rommet var organisert først, forteller Skarbø. 

Hun har med andre ord alltid hatt sansen for system og orden i rekkene. Men det var først da hun gikk på en smell etter at datteren hennes ble født, at hun innså at rydding handler om mye mer enn hvordan du har det rundt deg. 

– Rydding handler vel så mye om hvordan du har det innvendig. For meg er det en direkte sammenheng mellom hvordan jeg har det inni meg, og hvordan det ser ut hjemme. Er det kaos i heimen, blir det kaos i hodet også. Så jeg foretrekker orden både på inn- og utsida. 

Synnøves system  

Men det finnes selvsagt flere fordeler ved et ryddig hjem. 

– Det er jo selvfølgelig mye penere å ha det ryddig enn rotete. Også er det udiskutabelt mye mer praktisk å vite hvor du har alt du eier. Da slipper du å kaste bort livet ditt på å lete etter ting, sier Skarbø, som de siste årene har gitt ut to bøker om rydding. 

“Synnøves system: Slik ryddet jeg meg lykkelig”, som kom ut i 2016, tar for seg hvordan hun begynte å rydde i jakten på å finne tilbake til sin egen lykke. Boka ble en suksess, og året etter ble Skarbø å se i TV-programmet “Norske rotehjem” på TVNorge, der hun hjalp folk rundt omkring i Norge med å få orden på kaoset i hjemmet. 

– Da fikk jeg bevis på at det ikke bare er jeg som blir gladere og mer effektiv av å ha det ryddig. Absolutt alle fikk et positivt resultat av å få renska opp i livet sitt, forteller forfatteren og programlederen. 

Kvitt deg med mest mulig

Hennes siste bok, “Synnøves system: Ryddelykke fra A til Å” er inspirert av de hun møtte under innspillingen av “Norske rotehjem”, og inneholder enda flere tips og praktiske lifehacks for å holde hjemmet og livet ditt organisert. 

Men er det alltid ryddig hjemme hos Skarbø? 

– Det er slettes ikke hundre prosent strøkent hele tida, men det er aldri helt bomba heller. For meg er det veldig enkelt å holde det ryddig, fordi jeg har gjort grunnarbeidet så godt én gang for alle. Gjør du det, slipper du å bekymre deg for rot, sier Skarbø. 

Hennes viktigste tips til de som ønsker et ryddig hjem, er å kvitte seg med mest mulig. 

– Det hjelper ikke å bare stue bort ting i skuffer og skap, for jeg mener at selv det du ikke ser i det daglige påvirker deg negativt. Ta for deg kategori for kategori, og selg, kast eller gi bort alt du ikke enten trenger eller er veldig glad i. Først når du har vært gjennom denne prosessen, kan du ta neste steg, som er å gi absolutt alt du eier en fast plass. Jo mindre du eier, desto lettere er det å holde det ryddig.

Synnøves 10 beste ryddetips

1. Bytt ut store, klumpete kleshengere i tre eller plast med tynne stålhengere. Det sparer du enormt med plass på.

2. Slarkete støvletter kan skape kaos på skohylla, men hvis du stapper en halvlitersflaske ned i skaftet på dem, står de som ranke tinnsoldater.

3. Ikke bruk boden som en søppelplass. Bare lagre ting du vet du kommer til å bruke igjen

4. Samle alt pålegget i en egen kurv i kjøleskapet, så har du alt på ett sted, og du slipper å gå mange runder når du skal dekke på til frokost.

5. Lur måte å oppbevare sengetøyet ditt på: Lagre sengesettet inne i det ene putevaret som hører til. Da finner du alt du trenger med en gang og slipper å rote rundt i skapet etter alt som matcher.

6. Du trenger ikke kjøpe fancy kurver eller bokser til oppbevaring, helt ordinære skoesker funker akkurat like bra til å sortere alt mulig i. Og siden de er så firkanta og stive i pappen, kan du bruke dem som skuffeinndelere i kommoden.

7. En knaggrekke på veggen kan brukes til veldig mye mer enn bare jakker eller vesker. Hva med å henge opp smykker, sykkelhjelmer, sko eller solbriller?

8. Har du en skuff på badet? Legg et bestikkinnlegg i skuffen, og legg tannbørstene og tannkremene dine her i stedet for å la de stå i et udelikat tannglass på vasken.

9. Bruk vakuumposer til å lagre vinterklærne, dyner eller andre store ting i. Sug ut lufta med en støvsuger, og du får dobbelt så god plass.

10. Viktigst av alt: Slutt å kjøpe ting du ikke er brennsikker på at du kommer til å trenge eller ha glede av.

I 2020 kommer Synnøve til Boligmesse i X Meeting Point på Hellerudsletta og Vikingskipet på Hamar for å holde foredrag.