Få interiørdesignerens beste tips


Etter mange år med et interiør preget av grått, hvitt og beige, opplever interiørdesigner og fargeentusiast Birgit Torkildsby at stadig flere ønsker hjelp til å finne tilbake til en fargerik tilværelse.

Tekst: Ida Save
Foto: Anne Bråtveit @annemeranda_photo
Stylist: Ella på stell @ellapastell

– Hvis man ser stort på det, er det kun kort tid vi har holdt på med hvitt og grått. 90-tallet var fullt av sterke farger, og hvis du ser enda lenger tilbake, på bygninger i Røros og på bryggen i Bergen, folkedraktene våre og hvordan vi tradisjonelt har dekorert boligene våre, har det alltid vært mye farger og dekor. Men jeg tror mange trenger en liten guide for å finne tilbake til fargene, sier Torkildsby. 

Hun er utdannet produktdesigner, og har alltid jobbet med interiør. Etter nesten syv år som produktsjef og kreativ leder i Borge, begynte hun for seg selv, og i dag jobber hun som interiørdesigner for både bedrifter og privatpersoner. Hun leder også podkasten Bonytts Interiørprat sammen med redaktør Kriss Daatland.

– De fleste kontakter meg til større oppussings- eller renoveringsprosjekter, fordi de ønsker at farger og materialer skal skape en helhet som uttrykker personligheten deres og passer stilen på huset.

Birgit Torkildsby skal holde flere foredrag på Boligmesse i 2020.

Sunt med farger

Torkildsby forteller at stadig flere ønsker å bruke mer farger, tapet med mønstre og gardiner. 

– Etter mange år med hvitt, beige og grått, er det mange som er ganske blanke, og da kontakter de meg fordi de trenger hjelp til å bruke farger igjen. Da hender det de ender opp med farger også på de større elementene, som på kjøkkenet eller flisene på badet, og stortrives med det. 

For selv forskningen oppfordrer til mer farger. 

– Det er utført studier som viser at hvite vegger gjør deg mer ukonsentrert, og gir mer hodepine og migrene, fordi kontrasten til alt annet blir så stor. Alle tenker at det blir så lyst og fresht med hvitt, men det blir ikke noe mer dagslys inn av å male veggen hvit. 

Farger på veggene gir også mer romfølelse. Og hvis man har fargede vegger, hvorfor skal da taket være hvitt?

– Hjemme hos oss har vi en ganske mørkerød tapet i stua og på kjøkkenet. Det er et stort allrom med mye tak, og hvis taket hadde vært kritthvitt, ville det blitt veldig skrikende. Derfor har vi valgt en støvete rosafarge, og jeg tror ikke folk tenker noe særlig over at taket er rosa, nettopp fordi skaper mer harmoni i rommet. Dermed blir det et hyggelig rom der det føles naturlig med fortrolige samtaler.

Birgit og familien bor i et fargerikt og levende hjem.

Slik finner du favorittfargen

Torkildsby oppfordrer altså til å tenke på både gulv, vegger og tak når man skal pusse opp, slik at alt henger sammen. Men kanskje enda viktigere er det å tenke på hva man selv ønsker.

– Man skal trives der man bor. Ta derfor hensyn til hvem som bor i boligen, tenk på hvilken funksjon de ulike rommene skal ha, og spill på lag med den boligen du har.

Har du en drøm om mer farger i hjemmet, anbefaler interiørdesigneren å starte med å finne ut hvilke farger du alltid vender tilbake til. 

– Ta en titt i klesskapet – man kjøper ofte klær i farger man liker. Deretter kan du se i magasiner, eller for eksempel på Pinterest, og samle bilder med en stemning du liker.  Dersom du har hatt det veldig nøytralt lenge, kan det være fint å velge duse, støvete farger, men er du glad i farger, er det bare å kjøre på med knallfarger også. Husk bare på at ikke alle farger er veggfarger. Spør derfor om hjelp til å moderere fargetonen hos fargehandleren, tipser Torkildsby. 

Vil du se mer av hjemmet til Birgit Torkildsby og familien? Sjekk ut denne filmen, laget for Bonytt: 

Interiørdesignerens beste tips

  1. Følg magefølelsen. Bygg på det du liker. 
  2. Gjør noe som passer din type bolig. 
  3. Lag en helhetlig plan, ikke velg en og en ting. 
Hvorfor skal taket være hvitt? Sjekk det lekre taket på badet til Birgit!