La deg inspirere av Ann Ingrid: Gjør det selv 


Ved hjelp av en god dose kreativitet og en nevenyttig far, har Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen skapt et hjem fullt av unike løsninger.  

Tekst: Ida Save
Foto: Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen

Fuglestveit-Mortensen har alltid vært kreativ, men det var først da hun i 2018 flyttet inn i en enebolig fra 1997, at ballen for alvor begynte å rulle. 

– Huset var veldig typisk likt det mange andre har, og jeg ønsket å sette mitt eget preg på det. Det måtte også fylles opp med møbler, og alt måtte skje på budsjett, for nå var jeg alene. Da må man tenke litt alternativt, noe jeg er glad i, sier Fuglestveit-Mortensen.

Det kommer også godt med å ha en handy far som fikser det meste. 

– Pappa har jobbet på kontor i alle år, men er nå pensjonert og liker å ha noe å holde på med. Ofte er det jeg som kommer med ideene, også finner vi ut av en god løsning sammen. 

Ann Ingrid er glad i å være kreativ.

Det hele startet med at faren lagde et bord til datteren sin, da hun fortsatt bodde i sitt forrige hus. 

– Han hadde mange store eikeplanker som han brukte for å lage et utebord på bestilling fra meg. Da jeg flyttet tok jeg med meg bordet inn, for jeg manglet jo uansett et spisebord.

Og derfra ballet det på seg. Sofaen er kjøpt, men stuebordet er laget av en betongbenk kjøpt på finn.no. 

– Jeg visste ikke helt hva jeg skulle med betongbenken da jeg kjøpte den, men det var en kul benk og jeg fikk den rimelig. Jeg synes det er morsomt når jeg finner kostbare ting til en rimelig penge, og prøver alltid å finne ut smarte måter å bruke det på. Betongbenken kombinerte vi med en eikeplank, og resultatet ble et flott stuebord. Etter det fortsatte vi bare, og pappa har blant annet laget tre eksklusive lamper til meg i eik, en vegglampe, en gulvlampe og en bordlampe.

Det kule stuebordet er laget av betong og eik.

Inspirert av omgivelsene 

Også kjøkkenet har Fuglestveit-Mortensen piffet opp til en billig penge. 

– Jeg mente i utgangspunktet at kjøkkenet var litt kjedelig, men hadde ikke økonomien til å gjøre store endringer. Derfor piffet vi det enkelt opp ved å lage en barløsning med litt ekstra eikeplank. Dette har nå blitt favorittplassen til ungene, og her gjør vi alt fra lekser til å spise frokost, middag eller kvelds. 

På endeveggen på kjøkkenbenken er det også pyntet med spiler, i likhet med på den ene veggen. Dette koster litt, men er svært effektivt, og likevel rimeligere enn mange andre måter å endre innredningen på.

Også kjøkkenet har fått et personlig preg.

Inspireres av naturen

Fuglestveit-Mortensen, som til daglig er skuespiller på Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand, liker å tenke kreativt, og henter inspirasjon overalt. 

– Jeg blir ofte inspirert av ting jeg ser ute i naturen, eller ved å tenke på hva jeg trenger eller ønsker meg. Jeg får også ideer fra ting jeg ser i butikker eller interiørblader. Kanskje ser jeg noe som er altfor dyrt, også prøver jeg å få til noe lignende selv. Jeg kan også ta utgangspunkt i noe jeg har liggende. 

Hun anbefaler å ha et åpent sinn om man får tilgang på ulike materialer. Blant annet lagde hun en gulvlampe av betong en dag hun likevel hadde betong i hus til et helt annet formål. Og har du fine materialer til overs etter ulike prosjekter, bør du spare på disse.

– Selvfølgelig skal man ikke ta vare på alt, men i mange tilfeller kaster vi altfor mye. Nå har jeg for eksempel mange stolbein liggende i garasjen fordi jeg har satt andre bein på stolene mine. Jeg er usikker på hva jeg skal bruke de til, men det er for galt å skulle kaste helt nye stolbein i et såpass fint materiale.

– Det virker som om mange innreder for at andre skal synes det er fint, men man vil jo trives utrolig mye lengre i hjemmet sitt om man finner ut hva man faktisk liker selv, sier Ann Ingrid.

Finn din egen stil

Når vi ber Fuglestveit-Mortensen beskrive sin egen stil, trekker hun frem naturlige materialer som betong, tre og skinn som viktige elementer. 

– Jeg har nok en litt nordisk stil, men ikke så minimalistisk som tidligere. Den industrielle stilen kan også inspirere meg, men nå har jeg det mer landlig hjemme, da jeg har forsøkt å skape en stil som passer huset, som er et typisk nittitallshus. 

Det viktigste er kanskje at hun alltid setter sitt eget preg på interiøret. 

– Jeg synes det er gøy å ha ting som ikke alle andre har, og forstår ikke at ikke flere ønsker å ha det mer unikt hjemme. Men det er nok lettere sagt enn gjort

Den kreative tobarnsmoren tror mange kan ha nytte av å bli mer bevisste på hva de faktisk liker, og ikke bare bli farget av det man til enhver tid blir eksponert for av interiørbutikker, på sosiale medier og i ulike magasiner. 

– Hvis man hiver seg på alle tilbud og trender, har plutselig alle de samme spisestolene og bordene. Det virker også som om mange innreder for at andre skal synes det er fint, men man vil jo trives utrolig mye lengre i hjemmet sitt om man setter seg ned og finner ut hva man faktisk liker selv. 

Hennes viktigste tips er å søke opp bilder av ulike stiler og ta vare på det man selv liker i et slags moodboard.  

– Det blir en slags selvstudie, som jeg tror er viktig for å skape et hjem man trives i.