Få Ottos beste tips – slik blir oppussingen en suksess


Få Otto Robsahms beste tips til hva du bør og ikke bør gjøre under oppussingen.

Tekst: Ida Save
Foto: Bård Gundersen

Otto Robsahm har både privat og gjennom flere sesonger med «Sinnasnekker’n» på TV Norge gjort seg mange nyttige erfaringer om oppussing. Nå deler han sine beste tips med Boligmessemagasinets lesere.

Det han aller først trekker fram som det viktigste punktet for en vellykket oppussing, er enkelt, men samtidig er det allerede her mange gjør feil.

– Legg en god plan. Vit hva du skal gjøre før du begynner, og ha alt av utstyr og materialer tilgjengelig før du begynner.

Når Otto pusser opp hjemme, involverer han hele familien.

– Da vet alle hva som kommer til å skje, og hele prosessen blir rett og slett mindre stress. Bruk familien som hjelpende hender, så blir oppussingen en morsom greie dere kan gjøre sammen. Her er det også viktig å huske på at alle ledd i oppussingen er like verdifulle. Alle trenger ikke å kunne bygge en vegg, det å rydde før, underveis og etterpå er minst like viktig. Hjemme er det kona mi, Marion, som henter materialer, legger til rette og rydder opp, også gjør jeg selve jobben. Uten hennes hjelp hadde jeg ikke hatt sjans til å gjennomføre alle prosjektene jeg har satt i gang. Oppussing er teamwork!

Når det kommer til hva slags prosjekter du skal i gang med, er det viktig å tenke på hvorfor du vil gjøre det akkurat slik. Om du kun pusser opp badet fordi naboen har gjort det, er det kanskje ikke riktig motivasjon?

– Gjør det fordi det er du som har lyst til det, ikke fordi det er trendy.

Slik velger du håndverker

Skal man gjøre store oppussingsjobber er det ofte behov for hjelp av en håndverker. Ottos anbefaling er å bruke fagfolk på alt du er usikker på og alt innen strøm og vann. Ja, det koster penger, men i lengden kan det likevel lønne seg økonomisk.

– Ofte gjør en håndverker jobben raskere enn det du klarer selv, og da er det mer økonomisk at du er på din jobb og gjør det du kan, mens håndverkeren gjør sin jobb. Ikke ta fri fra jobb for å slippe å hyre inn en håndverker, da går vinninga fort opp i spinninga.

Valg av håndverker er noe mange synes er vanskelig, og det er gjerne skrekkeksemplene man hører om, ikke de vellykkede jobbene som hver dag blir utført. Ifølge Otto er det tryggeste enten å velge håndverker fra et stort og trygt firma, eller bruke en du har blitt anbefalt av venner eller bekjente.

– Sjekk referanser og hør på andres erfaringer. Ellers er det to ting du kan se etter. Jeg mener det ikke er vits å satse på en håndverker med gamle, utslitte og dårlige klær. Punkt to er å ta en titt i bilen. Om bilen er full av rust og full av søppel og rot, mener jeg du bør velge en annen håndverker. Hvis han tar så dårlig vare på sine egne ting, hvorfor skal han da ta vare på det som er ditt?

Betal regningen

Når det kommer til betaling, bør du aldri betale på forskudd.

– En proff håndverker vil kunne utføre jobben og la deg betale i etterkant. Hvis han ber om en stor sum i forskudd, fi nner du deg en annen håndverker, enkelt og greit.

Men noe som er like viktig, er at du som kunde betaler regningen når arbeidet er ferdig.

– Vit hvordan du skal finansiere oppussingen før oppussingen er i gang, og betal håndverkeren når jobben er gjort. Ikke pirk borti småting bare for å være pirkete, det er bare tull. Jeg har snakket med mange håndverkere som fortviler over at kunder ikke har penger, eller holder igjen penger. Det der mener jeg er en skikkelig uting som bare skaper dårlig stemning.

Tenk positivt

Otto presiserer også at det er ekstremt viktig å ha en skriftlig kontrakt, og ikke minst at du forstår hva kontrakten innebærer før håndverkeren setter i gang.

– Er du usikker, må du få noen andre til å se gjennom kontrakten, slik at du vet hva du får. Alle endringer underveis må også inn i kontrakten.

Ottos siste tips er å holde motivasjonen og positiviteten oppe gjennom hele oppussingsprosessen.

– Oppussing kan være krevende, men da er det desto viktigere å holde motet oppe og jobbe for å nå målet om å bli ferdig. Begynner du å tenke negativt, får du automatisk et dårlig resultat. Har du hjelp av en håndverker, men føler at ting går seint, kan du gjerne spørre om det er noe du kan gjøre for å lette arbeidet, for eksempel legge til rette slik at arbeidet til
håndverkeren går raskere.