– Se på huset ditt som noe helt spesielt


Else ”Sprossa” Rønnevig har over 40 års erfaring med rehabilitering av gamle bygninger.

Tekst: Ida Save
Foto: Else Rønnevig

– På messen ser jeg fram til å kunne svare på spørsmål og gi gode, praktiske råd rundt det å sette i stand gamle hus. Jeg vil også kunne svare på spørsmål rundt bakerovner og bruk av disse, og skal selvfølgelig selge flere av bøkene mine, der du kan sette deg grundigere inn i problematikken rundt eldre hus, forteller Rønnevig.

Hun mener mange har for lite kunnskap om det å sette i stand gamle bygninger.

– Det er lett å gå skoa av seg i starten, og da kan du ende opp med å ta valg du angrer på, som attpåtil fordyrer prosessen. Det er få som tenker over det, men du kan faktisk redusere verdien på huset ved ikke å gjøre det riktig. Vi er så opptatt av trender, hva andre tenker og hele den pakka, men du må se på huset ditt som noe helt spesielt, og noe som i utgangspunktet kan ha stor verdi. Den verdien er det viktig å ta vare på.

Rønnevig forteller at gamle hus har en ekstra høy verdi fordi de er bygget av materialer som er produsert og behandlet for å vare i mer enn 100 år om de blir tatt riktig vare på.

– Nye materialer har et trettiårs-perspektiv, og det er sløsing med både ressurser og klima ikke å sette i stand eldre bygg på en ordentlig måte. De med gamle hus som rehabiliterer på en riktig måte og har et jevnt vedlikehold – det er de som blir vinnerne når regnskapet skal gjøres opp om få år. Eiere med kunnskap nok til å ta gode og bærekraftige valg når kulturarven vår trenger vedlikehold og en eventuell oppgradering er uten tvil det beste for huset og for kommende generasjoner.

Vil du vite mer om å se muligheter i gamle hus?

Else «Sprossa» Rønnevig holder foredrag på messen i Arendal både
lørdag 6. og søndag 7. oktober klokken 13.00.