Rører med kunst


Da May-Britt Kjeserud var 27 år, sluttet hun i jobben som salgssjef og gikk «all in» for kunstnerlivet. Siden det har hun levd av å male i nærmere 30 år, og nå kan du oppleve hennes flotte malerier på årets Boligmesse.

Tekst: Ida Save
Foto: May-Britt Kjeserud

– Jeg begynte å male da jeg var 27 år. Fram til det tidspunktet hadde jeg hele veien jobbet med salg, og jeg var da salgssjef i et tidsskrift som het Filmaktuelt. Men det var noe som ikke stemte, og etter hvert ble jeg deprimert og deretter sykmeldt, forteller May-Britt Kjeserud.

– De to ukene jeg var sykmeldt fikk jeg virkelig tenkt gjennom hva jeg ville gjøre med livet mitt, og det var da jeg fant ut at det var maling jeg skulle jobbe med. Det var som et slags kall.

Siden det har Kjeserud malt. Hun har gjort stor suksess, og de siste 27 årene har hun hovedsakelig levd av malingen. Kunstneren forteller at hun raskt fikk avtaler med større møbelvarehus som Skeidar og Bohus, og i løpet av 15 år skal hun ha solgt nesten halvannen million bilder.

– Jeg har levert bilder til utstillinger over hele verden, nesten alle sykehus i Norge har bildene mine, og de finnes både på hoteller, hos bedrifter og i banker.

Driver malerskole

For syv år siden valgte hun selv å avslutte samarbeidene med møbelvarehusene, og siden har hun solgt maleriene sine via nettsider, messer og galleriet i Drøbak. Ved siden av malingen, driver hun også malerskole med fulle kurs.

– Kan alle bli gode til å male?

– Alle kan bli nokså gode på å male så lenge de får riktig veiledning og kommer inn i den frie «flowen». Kunsten er ofte basert på følelser, og mange synes kurset er forløsende både for egen sjel og kreativitet. Jeg selv elsker å pakke opp personligheter og se folk mestre ting de ikke kunne før.

Maler følelser

Mens Kjeserud tidligere malte norsk sørlandsidyll, er det nærhet og følelser som nå står i fokus.

– For noen år siden mistet jeg flere som sto meg nær i løpet av kort tid, og da ble kallet om å male enda større. Nå maler jeg kyss, engler, flyvende mennesker – kanskje mer abstrakt. Det er mye blåtoner i det jeg maler, og jeg får generelt mye ros for å få fargene til å harmonere. Det at jeg er god på farger tror jeg er mitt sterkeste gen.

– Hva gir malingen deg?

– Maling gir rett og slett livet mitt mening. Videre gir det meg mye glede å se at folk blir både rørt og glade av bildene mine. Det er jeg veldig takknemlig for.

May-Britt Kjeserud har galleri i Drøbak.

Kom på messe – vinn maleri

Kunstneren gleder seg til å møte besøkende på høstens Boligmesse, enten de er ute etter å kjøpe kunst, lære mer om maling eller bare ønsker å slå av en prat.

– Jeg skal også ha en konkurranse gående, der alle som er innom standen kan skrive seg opp på en konkurranseliste. Etter årets siste Boligmesse i november, trekker jeg en vinner som får et originalmaleri, frister Kjeserud.

Man kan også vinne et maleri i ballongslippet, som arrangeres 16.30 søndag.