Nytt gulv? Dette bør du tenke på


Et nytt gulv kan gi en helt annen romfølelse. Her er ekspertens beste tips til deg som planlegger å bytte gulv.

Tekst: Ida Save
Foto: Produsentene

Espen Tveide er butikksjef for Bengts Arendal, som selger både hagemøbler, maling og gulv. Og er du ute etter sistnevnte bør du ta turen innom Bengts sin stand på helgens messe i Arendal. Der kan du se på flere varianter av parkett og laminatgulv, og ikke minst få noen gode råd. For butikksjefen har mange gode tips til deg som er på utkikk etter nytt gulv.

– Først og fremst må du finne ut om du skal gå for parkett eller laminat. Parkett er ekte treverk, og mange liker både hvordan det er å gå på og selve tanken på å ha et ekte tregulv. Selv om tregulvet etter noen år får både riper og hakk, er fordelen med dette at det kan slipes ned og lakkes på nytt.

Laminat på sin side, har ifølge Tveide blitt mye bedre de siste fem til ti årene, og det holder seg fint mye lenger enn parkett.

– I dag har 90 prosent av laminatgulvene vi selger så høy kvalitet at det kan legges i offentlige bygg som restauranter og butikker. Ikke bare er kvaliteten bedre, men du kan også få våre beste laminatgulv til halve prisen av hva man må ut med for parkett, sier Tveide.

Test gulvet hjemme

Når du har bestemt deg for om du skal ha laminat eller parkett, må du velge utseende på gulvet. Og det finnes mer å velge i enn du kanskje trodde.

– I dag har vi vel rundt 100 ulike gulv på lager. Når du har funnet noe du liker, anbefaler vi at du tar med deg noen prøver hjem slik at du får sett plankene i ditt eget lys og sammen med din egen veggfarge. Et gulv utstilt i butikk kan fort se annerledes ut hjemme, og vi har mange kunder som gjerne låner med seg prøver både to og tre ganger før de finner det perfekte gulvet.

Enkelt å legge

Det å legge selve gulvet er ifølge Tveide ikke noe hokus pokus.

– Vår største kundegruppe er gjør det selv-kunder, så vi har gulv med de enkleste klikksystemene. Den største jobben er vel å renske vekk alt av møbler før man fjerner det gamle gulvet. Når du har sjekket at undergulvet er rett, er det bare å sette i gang med å legge det nye gulvet. Det følger selvfølgelig også en del tekniske råd, men disse får du av selgeren i butikk, tilpasset gulvet du kjøper, forteller Tveide, som ser fram til en hyggelig messehelg.