Nå blir det enklere å få et smart hjem


Energiselskapet NTE starter salget av en helt ny smarthjemtjeneste på Boligmessen i Trondheim.

Tekst: Ida Save og Majken Svorstøl
Foto: NTE

NTE er det største regionale fornybarselskapet nord for Dovre. De tilbyr en rekke tjenester som strekker seg fra produksjon av fornybar energi til elektrikertjenester, og gjennom partnerskapet med Altibox tilbyr de underholdningstjenester til over 100.000 trøndere.

På Boligmessen i Trondheim vil de vise fram sitt brede tilbud, og for første gang blir det mulig å kjøpe deres nye solenergi- og smarthjemløsning.

– Når messen går av stabelen 17. november skal den nye smarthjemløsningen være ferdiglansert og klar til salg, bekrefter Ranja Vassli, prosjektleder for markedsføring og forretningsutvikling i NTE.

– Smarthusprodukter i seg selv er ikke nytt, du kan kjøpe enkeltkomponenter som gir deg ulike funksjonaliteter mange steder.

Utfordringen er om du til slutt har mange duppedingser som må styres fra ulike apper og systemer, og disse komponentene ikke snakker sammen. Løsningen vår er en helhetlig og integrert løsning, der alt er samlet på ett sted, forklarer Vassli.

LES OGSÅ: Gratis parkering og buss til messa i Trondheim

Enkelt å sette opp

Forretningsutvikler Erik Hatling forteller at mange opplever at eksisterende smarthjemløsninger er både dyre og vanskelige å ta i bruk. Ofte passer de best for folk som bygger nytt hus eller skal totalrenovere.

– Vår smarthjemløsning er brukervennlig ved at den er både smart og enkel å betjene. Vi har en «plug & play»-løsning som er enkel å sette opp selv, men tilbyr samtidig installering for dem som vil ha hjelp til dette, forteller han.

Selvlærende system

I abonnementstjenesten kan kunden integrere alt fra alarm til styring av lys, varme og elektriske artikler som kaffetrakter og spillkonsoller. Det nye er at smarthjemløsningen er selvlærende.

– Systemet krever lite programmering og blir smartere etter hvert. Når løsningen er i hus, vil den bli kjent med dine rutiner, og tilpasse seg deg. Et eksempel er at lyset slås av og varmen skrus ned når du ikke er hjemme, eller at elektriske apparater går i dvale når de ikke er i bruk, forklarer Hatling.

Videreutvikle ditt eget økosystem

Smarthjemløsningen har et enkelt grensesnitt lik det man kjenner fra smarttelefonen, og alt er tilknyttet en egen «hjerne», en såkalt gateway som styrer alt.

– Når man har tatt i bruk systemet, kan man etter hvert tilknytte flere artikler og lage sitt eget økosystem. Man kan for eksempel starte med å tilknytte alarm, og deretter bygge det ut videre slik man vil, sier Hatling.

Passer for alle

Han mener NTEs nye løsninger passer for de fleste, uavhengig av utgangspunkt.

– Dette vil passe alt fra nyetablerere som vil ligge helt i forkant av utviklingen, til familier som vil ta i bruk ny teknologi på enklest mulig måte. Dessuten kan smarthjemløsningen være en ekstra trygghet for pårørende som ønsker at hjemmeboende eldre skal ha en sikrere hverdag, sier Hatling, og inviterer inn til NTEs stand for mer informasjon og en smarthjemprat.