Få fargeekspertens beste råd


Fargedesigner og interiørarkitekt MNIL Sarah Leszinski er glad for å se at vi nå er på vei bort fra en 20 år gammel gråskalatrend. 

Tekst: Ida Save
Foto: KOI 

– Fraværet av farger har aldri vært så utpreget som de siste 20 årene. All forskning viser at farger gjør oss glade, så derfor er det fint å se at vi endelig er på vei inn i en mer fargerik tilværelse. Selv om vi tror at grått, sort og hvitt er nøytrale farger, har de oftest en negativ innflytelse på psyken vår, sier Sarah Leszinski. 

Hun har en mastergrad i interiørarkitektur, romdesign og møbeldesign fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen, og er en av få i Norge som har tatt fordypning i farge med fargeprofessor, arkitekt og billedkunstner Mette L’Orange som hovedveileder. I dag jobber hun i Koi Fargestudio og er sekretær i Forum Farge, et tverrfaglig nettverk der fagområdet farge står i sentrum. 

Hvordan lykkes med farger?

– Mitt viktigste tips er at man ikke skal følge de aller største trendene. Tenk mer på trendene som et hjelpemiddel til å finne den stilen eller fargen som ligger ditt hjerte nærmest. 

Fargedesigneren anbefaler å søke inspirasjon ulike steder, bruke god tid, og velge de fargene som gjør at det kiler litt ekstra i magen. Og ikke velg kun grått, hvitt og svart. Det har vi nok av i våre omgivelser fra før av, mener Leszinski. 

– Farger gjør hverdagen vakrere, og for oss i Koi Fargestudio er det en sannhet at farger er bedre enn ingen farger. Og så lenge du velger med hjertet, trenger du ikke være redd for å bli fort lei. En undersøkelse gjort for Fargerike for noen år siden, viste at de som maler i grått, maler om igjen allerede etter tre år, mens de som malte i en farge de hadde valgt selv, ikke kom tilbake før etter 15-18 år.

Mal både vegger, lister og tak

Dersom man ønsker å prøve seg med farger, anbefaler Leszinski å starte med maling.  

– Den enkleste måten å transformere et rom på, er å male vegger, lister og tak. Da kan den grå sofaen fint stå i noen år til. Ulike nyanser av brunt er trygge valg som avløser for grå som nøytral, men velg gjerne farger fra ulike produsenters fargekart, slik at du finner noe du selv liker.

Hun tipser også om å male eller lakkere kjøkkenfrontene i stedet for å bytte de ut. 

– Ta vare på det som er av kvalitet, og jobb med det du har. Men skal du uansett investere i ny sofa, trenger du ikke holde igjen. Hva med en sofa i bordeaux eller grønn? Disse fargene står fint til et ellers nøytralt interiør og kommer til å vare over lang tid.