Kjøpt katta i sekken?


Har du kjøpt en bolig med feil og mangler? Eller har du solgt bolig, og opplever at kjøper fremmer urimelige krav om prisavslag? Kom og få tips og råd når Advokatfirmaet Økland holder foredrag om hva du kan gjøre selv, og når det kan være lurt å oppsøke advokat for bistand.

 

Tekst: Majken Svorstøl Foto: Erik N. H. Krafft
Advokatfirmaet Økland har lokal tilknytning og tilhørighet, med kontorer på Lillestrøm og i Oslo sentrum, på Sørumsand og på Eidsvoll. Nå ser de frem til å komme ut av kontorene, stå på stand og møte befolkningen ansikt til ansikt for en boligprat.

– Vi stiller med våre erfarne advokater og inviterer til en prat på standen vår. Publikum kan spørre oss om hva det måtte være, sier senioradvokat Tonje Møllerud. – Vi kan bistå på alle rettsområder, og er spesialister på eiendomsrett og kontrakter.

Når boligdrømmen brister
Møllerud og advokatkollegene har lang erfaring med å bistå huskjøpere som har kjøpt katta i sekken. De vet godt at det er en påkjenning å oppdage at drømmeboligen er full av feil og mangler.

– Det blir gjerne utgifter og lange prosesser mellom selger eller eierskifteforsikringsselskapet og kjøper. Det siste man ønsker der og da, er utgifter til advokatbistand i tillegg. Mange bekymrer seg over utgiftene ved å engasjere en advokat, men de fleste har rettshjelpsdekning inkludert i innboforsikringen uten å vite om det. Hvis saken faller inn under forsikringen, vil forsikringsselskapet normalt ta ¾ av advokatregningen. Men det kan være smart å søke advokatbistand tidlig i prosessen, påpeker hun. – En dyktig advokat med god erfaring fra lignende saker kan være en å lene seg på slik at man får en korrekt prosess, og at rettskrav ikke går tapt i prosessen.

Nabotvist på gang?
Foredraget vil også by på eksempler på typiske nabotvister, og hvilke rettigheter man har. – Mange har erfaringer med saker som går under samlebetegnelsen nabostøy. Har naboen en varmepumpe som bråker? Lurer du på hvilke regler som gjelder vedrørende støy ved trampolinebruk, som mange barn koser seg med i sommerhalvåret? Eller sjeneres du av en nabo som røyker? Vi gir gode tips og råd til hva man kan gjøre som part i slike saker, forteller Møllerud.

Rettigheter ved utsatt ferdigstillelse
Møllerud og kollegiet i advokatfirmaet kontaktes ofte av de som har havnet i tvister etter boligkjøp, gjerne bruktboliger med mangler. Senioradvokaten understreker at de også kan gi verdifull hjelp til kjøpere av bolig under oppføring.  – Standardavtalene har stort forbrukervern, men en rekke valgmuligheter. Vi kan hjelpe deg til å få innsikt i konsekvensene av de ulike valgene, sier hun.

Uansett hva du måtte ha av spørsmål, er advokatene klare for å ta deg imot. – Delta gjerne på vår konkurranse på standen, hvor du kan vinne gavekort på advokatbistand, tipser Møllerud avslutningsvis. Under søndagens Ballongslipp kan du vinne et gavekort på hjelp til testamentskriving, samboeravtale eller ektepakt.