Kjøpe eller selge bolig? Dette bør du tenke på


Går du med planer om å kjøpe eller selge bolig? Aktiv Eiendomsmegling er på plass på messen i Skien 11.-13. oktober, og står klare for å gi deg gode råd.

Tekst: Ida Save • Foto: Hilde Brevig

– Det som er viktigst å tenke på før du skal kjøpe bolig, er først og fremst å tenke godt gjennom hva som er viktig for deg, sier Marianne Høimyhr, daglig leder og eiendomsmegler i Aktiv Skien/Porsgrunn.

– Drømmeboligen kan være vanskelig å finne. Tenk på behov og ønsker for romløsning, og viktigst av alt budsjett for hvor mye du kan eller ønsker å investere.

Les salgsoppgaven

Når du begynner å gå på visninger, er det viktig å sjekke tilstanden på det som er dyrt å pusse opp, for eksempel kjøkken, våtrom, kjeller eller tak. Les også boligsalgsrapporten i forkant slik at du er godt forberedt og kan stille megleren spørsmål.

– Det å ikke ha lest salgsoppgaven og boligsalgsrapporten godt nok er nok en av de vanligste fallgruvene når man kjøper bolig. Husk også på å ha finansieringen i orden før du byr,
minner Høimyhr om.

Eiendomsmegleren forteller at hennes jobb går ut på å ivareta både kjøper og selger under salgsprosessen. Når det gjelder hva du som skal selge bør gjøre før du legger boligen ut for salg,
har Høimyr ere gode tips

– Tenk gjennom hvem som er målgruppen for din bolig, og når boligen er på sitt beste.

Rydd, vask og luft

I forkant av visningen er rydding et viktig stikkord.

– Rydd, rydd, rydd og tøm, vask og luft godt. For å få mest mulig for boligen sin kan det også lønne seg å gjøre noen enkle oppussingsgrep. Ta tidlig kontakt med megler dersom du tenker på å selge, megleren er den profesjonelle part som er der for å rådgi og tilrettelegge for deg. Fiks det som er ødelagt, mal og gjør eventuelt noen større jobber, som for eksempel å legge nytt gulv.

Og de vanligste fallgruvene for selger?

– Det er å gå ut med for høy pris! Det er også mange som vil “spare” penger på markedsføring, men ender opp med å bruke mer fordi de ikke får solgt boligen, avslutter Høimyhr, som ser frem til å dele ere gode tips på messen i Skien 11.-13. oktober.