Kjøp en bit av Sverige


Eiendomsmegler Leif Fourong fra Svensk Fastighetsförmedling hjelper hyttesugne nordmenn å finne boliger og fritidshus i Dalsland, Värmland og Bohuslän.

Tekst: Majken Svorstøl  Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Det svenske meglerfirmaet tilbyr hytter og fritidshus i alle prisklasser, og selger til nordmenn med svært varierende budsjett: –  Vi formidle objekter fra 100.000 til 20 millioner kroner. Alt fra koselige, rimelige innlandshytter og mer luksuriøse kystperler med strandlinje finnes i vår portefølje, sier megleren.

“Det er omtrent 3 % norske eiere av den totale hyttebestanden i området.”

En viss andel nordmenn
For noen år siden skrev mediene at Strømstad og omegn var plastret med nordmenn, men det avkrefter Fourong.
– Det er omtrent 3 % norske eiere av den totale hyttebestanden i området. Det stemmer vel mer at det er 30 % norske hytteeiere når man ser på den totale hyttebestanden i Strømstad, og ned mot 10 % i Tanum, mener han.

Eiendomsmegler Leif Fourong fra Svensk Fastighetsförmedling hjelper nordmenn med å finne hytter og fritidsboliger ved svenskekysten.
Eiendomsmegler Leif Fourong fra Svensk Fastighetsförmedling hjelper nordmenn med å finne hytter og fritidsboliger ved svenskekysten.

Inge boplikt og ikke bindende budgivning
Det er først og fremst den fine kysten som lokker oss nordmenn til søta brors hyttemarked, men det finnes også noen andre fordeler.

– Nordmenn kjenner svenskekysten, har et godt forhold til området, og dessuten er det ikke boplikt ved kjøp av eiendom i Sverige.  Man kan i prinsippet kjøpe hva man vil uten å binde seg til å oppholde seg der en bestemt tid, understreker Fourong.

Budgivningen er heller ikke bindende. – Avtalen er først bindende når den signeres av begge parter, sier megleren, og trekker frem flere økonomiske fordeler for nordmenn som kjøper i Sverige: – I Sverige er tinglysningsgebyret kun 1,5 % av salgssummen mot norske 2,5 %, og selgerens ansvar varer i hele 10 år, sammenlignet med 5 år i Norge.

Ekstra sikkerhet?
Fourong anbefaler nordmenn å være ekstra oppmerksom på de objektene som er merket «Varudeklarerat».  Det er en variant av den norske eierskifteforsikringen. Forskjellen er at eiendommen forsikres, og ikke selgeren, slik praksis er i Norge.

– Dersom man oppdager en skade som burde ha vært oppgitt ved salg, og eiendommen er «varudeklarerat», kan kjøper gå direkte til forsikringsselskapet og altså droppe leddet med å klage til kjøper. – Vi ser at dette produktet skaper færre gnisninger mellom kjøper og selger, og forenkler forsikringssakene betraktelig, reklamerer Fourong avslutningsvis.