Hvilken varmepumpe velger du?


Familiebedriften Romerike Energi har spesialisert seg på varmepumper i alle varianter. – Vår oppgave er å hjelpe deg til å velge hvilken varmepumpetype som passer for deg, og deretter fikser vi alt fra montering til service, sier eier Johnny Nyengen.

Tekst: Majken Svorstøl Foto: Johnny Nyengen

Romerike Energi fyller førti år neste år, og er totalleverandør innen varmepumper, og yter alt fra rådgivning, montering og service. Per i dag opererer de i Akershus og Oslo, og satser på Østfold som et nytt nedslagsfelt. De har lang erfaring med varmepumpe, og er eksperter på området.

– Vi jobber kun med varmepumper hele året, og kan ikke sammenlignes med en rørlegger som gjør det i ny og ne, smiler Nyengen. De har deltatt på Boligmessen på Exporama og Telenor Arena flere ganger, og har god erfaring med å snakke med kundene som kommer innom. – Her når vi målgruppen vår, for på Boligmessen kommer mange mennesker som har spørsmål om varmepumpe som vi kan svare på, sier han.

Det vanligste spørsmålet han og kollegene får, er enkelt og greit «hvilken varmepumpe skal jeg velge?» – Da hjelper vi kundene med å sortere litt. Vi stiller dem noen konkrete spørsmål, viser de alternativene som finnes, og forklarer forskjellene og de ulike fordelene med de tre varmepumpetypene som finnes, forklarer Nyengen.

Tre typer med ulike fordeler
– Det finnes tre kategorier varmepumpe, luft/luft, luft/vann og bergvarme, sier Nyengen, og forklarer videre hva som skiller de tre typene fra hverandre.

– Hvis jeg skal hoppe over det rent tekniske, selv om det er vanskelig for en ingeniør, kan man på et overordnet nivå si at luft/luft gir raskest inntjening av investeringen, og at luft/vann har utviklet seg mest i det siste og er på fremmarsj, mye på grunn av gunstig pris. Bergvarme er den største investeringen, men lønner seg helt klart på sikt. Dessuten gir bergvarmepumpe best effekt av de tre typene når det er som kaldest ute. Det er fordi energien hentes fra varmen i bakken som holder en konstant temperatur, mens luften ute varierer i temperatur, og effekten vil derfor variere på luft/luft og luft/vann, informerer Nyengen.

Valg av varmepumpetype må dermed sees i lys av behov, økonomi og ønske om en kort- eller langsiktig investering. – Velger du varmepumpe, kan du ta med i betraktningen at uansett hva du velger, er det et i alle fall et miljøvennlig valg, oppsummerer han.

Nye vinduer?
Med seg på standen på Boligmessen i Exporama har Romerike Energi også med seg søsterfirmaet sitt, Vindusleverandøren Norge AS. – Her får du gode tilbud på flotte vinduer i PVC også, avslutter Nyengen.