Høsten – perfekt for å planlegge drømmehagen


Kjersti Bergesen elsker å bruke tid ute i hagen. Hun mener høsten er perfekt for å planlegge fornyelser i hagen.

Tekst: Ida Save • Foto: Geir Wikse, Pandora Film

Bergesen er for mange kjent som den blide og kreative programlederen i TV2-programmet «Tid for hjem», og gjester flere av våre messer for å gi gode råd om hage og uterom til de besøkende.

– Det er utrolig hva et godt hagerom kan gjøre for deg og boligen din. Det er en måte å utvide bruksarealet på, og det er en kilde til mange gode stunder alene eller i godt lag. Og høsten er en flott tid å legge planer på, for nå har du sommerens erfaringer friskt i minne. Hva fungerte, hva fungerte ikke? Hvilke planter forelsket du deg i, hvilke fikk du ikke til, og hvorfor? Hvor likte du best å sitte, og hva kan du tenke deg å gjøre for å få det enda bedre? Nå er tiden kommet for å legge planer for neste år, for alt du gjør nå får deg raskere i gang til våren, sier Bergesen engasjert.

På Boligmesse møter du flere eksperter på hage, se når vi kommer til din by her!

Gjør forarbeidet nå

Du kan allerede nå tegne og legge planer, og hente inn anbud dersom du skal gjøre større arbeider. Høsten er også ypperlig for å rydde trær og fjerne ting som har vokst seg for store, reparere ting som har gått i stykker og gjerne luke flerårig ugress.

– Da blir det lettere å komme i gang til våren. Finn også ut om det er noen av yndlingsplantene dine som trenger ekstra beskyttelse i vinter. Husk også at høsten er tid for salg på hagesentre, du kan gjøre gode kjøp på denne tiden av året! Det er også perfekt å plante trær og busker nå. Og hva med vårløker? De må i jorden før bakken fryser, tipser programlederen.

– Sett deg inn i det du gjør

Bergesen selv elsker å bruke tid i hagen.

– Jeg er veldig glad i farger, planter og blomster, og ikke minst det å kunne bruke uteområdet om sommeren, da er jeg omtrent ikke inne. Men jeg har en stor hage på to mål, og det er mye som skulle vært gjort. Jeg kommer litt til kort fordi jeg alltid er borte og lager andres hager, sier hun og ler.

På spørsmål om hun har et tips til fine og lettstelte planter til hagen, må Bergesen tenke seg nøye om.

– Jeg vil ikke anbefale en spesiell plante, men jeg vil anbefale at du begynner nederst når du skal investere i planter. Det er kanskje kjedelig, men god jord er veldig viktig, og gir deg et godt og varig resultat. Sett deg inn i det du gjør. Blomster og andre planter trenger god jord, plass til røtter, og de liker at vannet kan renne bort. En av de største tabbene folk gjør, er at de ikke tenker ordentlig på overganger mellom jord og andre materialer. Dette gjør det vanskelig å holde hagen fri for ugress og pen på sikt.

Nye overraskelser hvert år

Selv om det er litt jobb med en hage, presiserer programlederen at hagen først og fremst byr på gleder.

– Hagen er en levende organisme, som byr på overraskelser og forandrer seg fra år til år, noe som er kjempekjekt. Husk derfor at du må ha en god stol du kan drasse med deg rundt så du kan nyte hagen akkurat der du vil, oppfordrer Bergesen med et smil.

På Boligmesse møter du flere eksperter på hage – se når vi kommer til din by ved å klikke her.