Lær hvordan du bruker mikrosement


Dekorhuset opplever stadig større etterspørsel etter mikrosement, og på Boligmesse kan du nå lære hvordan du bruker det smarte produktet.

Tekst: Ida Save • Foto: Renate Madsen

– Jan, som eier Dekorhuset, har holdt på med mikrosement i over 20 år, men de siste årene har etterspørselen virkelig økt. Vi holder fulle kurs både for fagfolk og privatpersoner rundt om i hele Norge, og på helgens messe holder vi gratis minikurs fredag klokken 16.00, og lørdag og søndag klokken 12 og 15. Vi lodder også ut 20 kvadrat- meter med mikrosement til tørrvegger, forteller Rune Haraldsen, som i høst er aktuell som programleder for «Oppussing på en dag» på TV Norge, et konsept der Haraldsen og hans team pusser opp ulike hjem i løpet av en dag – uten at eieren er klar over det.

Men før premieren i oktober, er Haraldsen klar for å lære besøkende på Boligmesse triks og tips om mikrosement, samt gå gjennom fallgruver du bør unngå.

– Vi går også gjennom fallgruver du bør unngå ved bruk av mikro- sement. Og rekker du ikke innom til de oppsatte kurstidspunktene, er det bare å ta turen innom Dekorhuset sin stand en annen gang i løpet av helgen, så skal vi likevel kunne komme med noen gode råd.

Mange bruksområder

Mikrosement gir et unikt uttrykk uten synlige fuger og overganger, og produktet finnes i ulike strukturer fra n til grov og en mengde farger. Produktet kan brukes på de aller este overflater, og er ifølge Haraldsen mest populært på bad, enten på våtromsplater, membran eller eldre iser.

– Men mikrosement kan brukes i alle rom, både på vegger, tak, gulv, benkeplater, fasader og interiør, både innvendig og utvendig. Jeg vet også om en som la det på bilen sin, og selv det funket fint! Med det brede spekteret av farger får du uendelig med muligheter for ulike finisher, sier Haraldsen.

Enkelt å fornye badet

Haraldsen er sikker på at produktet er kommet for å bli, og tror til og med at mikrosement vil kunne ta over deler av flisemarkedet.

– Så lenge du er litt handy kan du fint legge mikrosement selv. Nå har det også kommet en vannavstøtende utgave som gir full garanti i dusjsonen. Da kan du legge mikrosement utenpå baderomsflisene. Mange har bad som er 10-15 år gamle der badet fortsatt kan holde i 10 år til, men så er man lei flisene. Da kan du legge mikrosement utenpå de gamle isene og få et nytt bad for 70-80 tusen i stedet for flere hundre tusen.

Slik bruker du mikrosement

  1. Primer: Overflaten primes i et lag for å oppnå god vedheft. Primer rulles på med malerull.
  2. Base: Base påføres i to lag med stålbrett, puss og gjør rent for støv mellom lagene.
  3. Mikrosement: Mikrosement fin eller medium i ønsket farge påføres i to lag med stålbrett, puss og gjør rent for støv mellom lagene. Endelig mønster bestemmes av bevegelse og tyngde som legges i brettet ved påføring.
  4. Porefyller: Når mikrosementen er tørr jobbes porefyller inn med svamp eller rull for å mette mikrosementen helt.
  5. Lakk: Når porefyller er helt tørr lakkeres over aten med egnet lakk og lakk-rull for å få en vaskbar over ate og ekstra beskyttelse på utsatte områder.