Slik fjerner du helsefarlig fukt


Har du kjent kjellerlukt i huset ditt? Det tyder på at det er fuktproblemer på gang.

Tekst: Majken Svorstøl       Foto: Fukt1

– Det er både helsefarlig og uøkonomisk å bo i et hus med fukt, så gjør noe med det nå, anbefaler Anders Onarheim, daglig leder i Fukt1.

Ifølge Onarheim har hele 80 prosent av norske boliger et fuktproblem.

– I 43 prosent av disse husene er det akutte problemer, og det betyr at mange har et helsefarlig hus, sier han.

Karakteristiske kjennetegn

Den nevnte kjellerlukten er en velkjent indikator på fuktproblemer, og lukten oppstår når nye og ferske soppsporer svever i luften. Saltutslag og fuktskjolder på veggene er andre kjennetegn.

– Dette er lett å se, og finnes ofte sammen med andre fysiske utslag som flassende maling og murpuss som drysser, forteller Onarheim.

– Mugg kan gi akutte, helsemessige problemer og dårlig allmenntilstand.

Fukt er helseskadelig

De sopptypene som svever omkring og skaper den mugne kjellerlukten, kan gjøre mye ugagn.

– Muggsopp påvirker helsen vår, og svertesopp skader bygning og konstruksjoner, sier Onarheim, og legger til at mugg og muggsporer er giftige og virker som en katalysator for andre lidelser som allergi.

– Mugg kan gi akutte, helsemessige problemer og dårlig allmenntilstand, så det er verken forsvarlig eller trivelig å la noen oppholde seg i et rom angrepet av fukt, mener han.

Huset taper verdi

En annen, vesentlig ting er at en bygning med fuktproblemer får en lavere verdifastsettelse. Det kan slå uheldig ut ved eventuell refinansiering eller ved salg.

– Dessuten blir det automatisk til at man sløser med energi, fordi å varme opp en fuktig kjeller er som å fyre for kråkene, sier Onarheim, og forklarer at energitapet gjennom en fuktig murvegg går både raskere og er mye større enn gjennom en tørr og sunn vegg.

– Skap et tørt og sunt innemiljø, så sparer du både helsa og penger på oppvarming, tipser han.

– Det eneste du risikerer ved å bruke oss, er å få et tørt og sunt innemiljø i din bolig.

Tørk opp uten drenering

I over 30 år har Fukt1 tørket opp bygninger med den eneste norskutviklede løsningen innen pulserende elektroosmose.

– Vårt Elektro Puls System (EPS) gjør drenering overflødig. Løsningen er testet av og følger anbefalingene til Sintef Byggforsk, som allerede i 1995 uttalte at pulserende elektroosmose kunne erstatte drenering for å fjerne fukt i bygninger, forklarer fukteksperten.

Løsningen går ut på at man benytter svakstrøm (24 Volt) og monterer elektroder i murveggen i en rekke med ca. 50 cm mellomrom og ca. 30 – 50 cm over gulvnivå.

– Dette tørker opp bygget, og passer til alle murbygninger, opplyser Onarheim.

At EPS-løsningen virker, kan Fukt1 dokumentere med mange tusen installasjoner hos privatpersoner, stat, kommune og borettslag.

– Vi gir alltid fastpris, arbeidsbeskrivelse og full garanti. Dersom resultatene ikke kan dokumenteres, gis det full refusjon, så her er det ingen risiko, avslutter Onarheim.

– Det eneste du risikerer ved å bruke oss, er å få et tørt og sunt innemiljø i din bolig.