Få full kontroll med varmepumpe


En varmepumpe er ikke bare miljøvennlig og strømbesparende, den gir deg også full kontroll på inneklimaet, selv når du er langt hjemmefra.

Tekst: Ida Save
Foto: Ingeniørfirmaet Theodor Qviller AS

– Med en luft til luft-varmepumpe får du egentlig alt. Den gir deg full kontroll på inneklimaet ditt og bedre luftkvalitet året rundt, i tillegg til at det er et miljøvennlig og ikke minst billig alternativ for oppvarming av boligen, sier David Søderholm, salgssjef for luft til luft varmepumpe i Ingeniørfirmaet Theodor Qviller.

Qviller har holdt på med varme, ventilasjon og luftbehandling i 60 år, og leverer produkter til både privat- og bedriftskunder. Blant de private kundene er det varmepumper og aircondition som er mest populært.

– Varmepumper fikk en kjempeboost for rundt 15 år siden, og har i det store og det hele blitt et etablert produkt som veldig mange velger. Faktisk har over 50 prosent av alle norske boliger en varmepumpe, og mer enn 55 prosent av dem som skal velge oppvarming til ny bolig velger varmepumpe, forteller Søderholm.

Han legger til at stadig flere også velger varmepumpe til fritidsbolig eller hytte da varmepumper også har en funksjon for vedlikeholdsvarme og frostsikring.

Design og ytelse i ett

Qviller selger aller mest av luft til luft-varmepumper, og topp-modellen nå er en ny varmepumpe fra Samsung.

– Tidligere var bakdelen med varmepumper at de ikke taklet vinteren, men den nye pumpen fra Samsung fungerer ned til tretti minus. I tillegg er dette verdens mest stillegående varmepumpe, noe som er spesielt viktig dersom den monteres i et oppholdsrom, sier Søderholm.

Salgssjefen omtaler også den nye Samsung-varmepumpen som en vinner designmessig.

– Ofte må du velge mellom den beste eller den peneste, men her får du design og ytelse i en og samme varmepumpe. Den leveres også med trådløst nettverk, slik at man kan styre den via en app. I tillegg er den en del av Smart Home-serien til Samsung, så om du har flere produkter fra denne serien kan du styre alle produktene i den samme appen.

Appen gir deg også mulighet til å styre varmepumpen uansett hvor du er.

– Man kan for eksempel enkelt lese av temperaturen, noe som er kjekt med tanke på eventuelle husdyr. Hvis du har hunden alene hjemme en svært varm sommerdag, kan du sjekke temperaturen mens du er på jobb, og blir det for varmt inne, kan du enkelt justere ned temperaturen.

Gratis befaring

Om man ønsker å skaffe seg varmepumpe, oppfordrer Søderholm til å ta turen innom Qviller sin stand på årets Boligmesse i Sotra Arena. Der står også den lokale Samsung-forhandleren Bergen Varme og Fasade, som har lang erfaring i bransjen, og høy kompetanse innen faget. Det blir gode muligheter for en prat med fagfolk, enten man ønsker luft til luft-varmepumpe eller større installasjoner som for eksempel en bergvarmepumpe.

Ellers tilbyr Qviller alltid gratis og uforpliktende befaring. Dette er noe salgssjefen sterkt anbefaler å benytte seg av.

– Det er viktig å la fagfolk komme på befaring før du bestemmer deg for hvilken varmepumpe du velger. Da kan de finne ut av hva som er den mest optimale plasseringen, samt beregne behovet for størrelse, slik at man får riktig ytelse med tanke på behov.

Og når varmepumpen er i hus, kan man raskt spare mye penger.

– Om du tidligere har fyrt med panelovner eller lignende, vil strømforbruket kunne synke med opptil 60-70 prosent, og i snitt spares en pumpe på 25.000 kroner inn i løpet av to til fire år, avslutter Søderholm.