ENØK i praksis


Romerike Energi AS startet opp i 2009 med salg og montering av varmepumper. – I takt med utviklingen har vi også, heldigvis, utviklet oss, sier daglig leder Johnny Nyengen. I dag tilbyr de alle typer varmepumper til forskjellige bruksområder og behov.

 

Tekst: Romerike Energi, bearbeidet av Trond Sandgren Foto: Romerike Energi

Med åtte ansatte som er spesialister på hvert sitt felt, kan Romerike Energi hjelpe deg med det riktig valg av varmepumpe, enten du skal ha luft/ luft, luft/vann eller bergvarme. – Vi tilbyr produkter fra kvalitetsprodusenter som har fokus på høy kvalitet og lang levetid, sier Nyengen.

Varmepumper
Mange kjenner til hvordan de forskjellige varmepumpesystemene fungerer. Men at man deler vannbårne varmepumpesystemer i to grupper, er ikke like godt kjent. Det finnes lavtempererte og høytempererte systemer.

Lavtempererte er luft/vann-systemer opp til 550C , og passer best til gulvvarme og radiatorer.  Et høytempert system leverer normalt mellom 55 og 800C, og blir anbefalt ved behov.

– Vi har lang erfaring med å anbefale hvilket system kundene bør velge. Målet er god driftsøkonomi, og noen kan, ved å investere i et høytemperert system, få rask tilbakebetaling, forklarer Nyengen.

Velger du bergvarmepumpe, innebærer det at varmen hentes fra bakken eller en energibrønn, og varmen brukes til både oppvarming av huset og til boligens tappevann.

– Fordelen er at bergvarmepumpen leverer full effekt selv når det er som kaldest ute, og du trenger ikke utedel, da alt monteres i et teknisk rom innvendig i boligen, sier Nyengen.

Nyhet! Solenergi driver hybrid bergvarmepumpe
Solenergi i seg selv er gratis. Kostnaden ligger i investeringen som må gjøres for å kunne utnytte den. Et annet problem er jo at solen ikke alltid skinner.

– Free Energy AS har utviklet en ny type hybrid bergvarmepumpe (Hybrid Solar System – HYSS) som kan utnytte solens energi selv på en overskyet dag.  Løsningen innebærer at sol- og lysenergi kan utnyttes mye mer effektivt, og at investeringen blir raskere lønnsom for deg som bruker, forteller Nyengen.

Snakk med Romerike Energi om HYSS varmepumper på Boligmessen: Fra venstre Andre Martinsen,
Johnny Nyengen og Jan-Eric Herrstrøm.

Vinduer med god isolering
Gode vinduer med god isoleringsevne er også viktig for å oppnå god energieffektivitet.

– Det hjelper ikke med all verdens gode tiltak på varmefronten, hvis vinduene lekker varme som en sil, påpeker Nyengen, og legger til at vedlikeholdsfrie vinduer har fått innpass i Norge, og selger godt.

De mer enn middels energiinteresserte ansatte fra Romerike Energi treffer du på helgens Boligmesse på Exporama. De har stand nr. 188, og ønsker både gamle og nye kunder velkommen til en hyggelig prat om varme og energieffektivitet.