Nyheter

En norsk solskinnshistorie

Publisert: 2017-03-14

62 år gammel sa den hengivne rørleggermesteren fra Flisa, Rolf Lillemo, opp jobben for å følge sin drøm og bli gründer. Han ville utvikle en varmepumpe som skulle slå alt annet på markedet.


Tekst: Free Energy, bearbeidet av Majken Svorstøl  Foto: Free Energy

 

I samarbeid med det Trondheimsbaserte selskapet Scandinavian Tooling & Production AS (STP) utviklet Lillemo HYSS (Hybrid Solar System).

Det er en unik varmepumpe som ved hjelp av solen viser seg å oppnå en årsvarmefaktor som langt overgår alle andre varmepumper på markedet.

Ingeniørene hos Free Energy har deretter videreutviklet varmepumpeteknologien og gjort HYSS (Hybrid Solar System) betydelig mer effektiv ved hjelp av solen.

I HYSS integreres solvarmeteknologi med en finurlighet som ingen annen varmepumpeprodusent har gjort tidligere.

I 2016 fikk Free Energy «Stora Inneklimapriset», en prestisjefylt pris i den nordiske bygg- og VVS-bransjen. Fra venstre Anders Skjaervik, Marcus Kanewoff, Gilbert Jensen, Lars Andrén og Roar Petersen.


Mange fordeler
Solenergi gir mest nytte hvis det fungerer direkte mot varmelageret (varmtvannstanken). I HYSS-systemet er det også mulig å utnytte all driftstid selv når solfangerne ikke strekker til for direkte lagring i varmelageret.

  • Solvarmen effektiviserer varmepumpen ved økt temperatur i brinen, som både øker driftstimene for solfangerne og øker virkningsgraden fordi driftstemperaturen holdes lav.
  • For hver del kjøpt elektrisitet får du tilbake 5 -7 ganger i form av varme og varmtvann.
  • Høyeste rangering – A+++ ihht. lovbestemt energimerking.
  • Ny og unik programvare har satt en ny standard i varmepumpemarkedet.
  • Enkel styring via integrert iPad som også viser alle systemdata.
  • Måler ytelse og energibesparelse i kWh og kroner.
  • Oppdateres kontinuerlig ved nye behov og krav.
  • Elegant design – minner om et kjøleskap med hvitlakkerte vegger, kan plasseres hvor som helt i huset.
  • Gulvmål 60 cm x 60 cm, to høyder 195 cm og 220 cm, den høyeste modellen inneholder alt teknisk utstyr og krever ingen installasjoner utenfor kabinettet.

Solenergi er ren og gratis
Teamet bak Free Energy har et genuint engasjement for miljø og klima. For selskapet står solen bokstavelig talt i sentrum.

Som energikilde er solen helt overlegen alt annet, og det er åpenbart at solen med sin rene og gratis energi vil danne grunnlaget for all fremtidig energiforsyning.

Med HYSS har Free Energy klart å lage en varmepumpe med ekstremt lavt behov for driftsenergi som gjør det lettere å lage nullenergihus.