Fjern helsefarlig fukt!


Har du kjent kjellerlukt i huset ditt? Det tyder på at det er fuktproblemer på gang. Det er både helsefarlig og uøkonomisk å bo i et hus med fukt, så gjør noe med det nå, anbefaler Tor Heimdal, daglig leder i Fuktspesialisten.


Tekst: Majken Svorstøl Foto: Fuktspesialisten

 

Ifølge Heimdal har hele 80 % av norske boliger et fuktproblem.

– I 43 % av disse husene er det akutte problemer, og det betyr at mange har et helsefarlig hus som også taper verdi, sier han.

Når man har en fuktig kjeller, er det lett å tenke seg at drenering er svaret på alt. Men slik trenger det ikke å være, sier Tor Heimdal i Fuktspesialisten.

En bygning med fuktproblemer får en lavere verdifastsettelse, noe som kan slå uheldig ut ved refinansiering eller salg. Dessuten minner Heimdal om at energitapet gjennom en fuktig murvegg raskere og større enn gjennom en tørr og sunn vegg, og kan medføre at man fyrer for kråka. – Skap et tørt og sunt innemiljø, så sparer du både helsa og penger på oppvarming, tipser han.

Det enkle er ofte det beste
Når man har en fuktig kjeller, er det lett å tenke seg at drenering er svaret på alt. Men slik trenger det ikke å være.

– I følge Sintef Byggforsk hjelper det ikke alltid å drenere, og da er det dumt å bruke masse penger på å grave opp hagen til ingen nytte. Vår løsning går i stedet ut på å forhindre at grunnmuren tar til seg fuktighet, og EPS Fuktsikring vil derfor i svært mange tilfeller være den raskeste og rimeligste løsningen for deg som kunde, sier Heimdal.

Den første uttalelsen fra Byggforsk kom i 1995, og ble bekreftet i en ny rapport fra 2011: “Det synes dokumentert at velfungerende aktive elektroosmosemetoder vil kunne gi en uttørking av fuktige konstruksjoner mot grunnen, selv der ny drenering ikke nødvendigvis vil fungere”.

– Pulserende elektroosmose fungerer altså godt så lenge man gjør det riktig, sier Heimdal. – Da er det godt å vite at vi har erfaring med å montere velfungerende EPS-systemer i norske boliger siden 1982, og vet hvordan vi skal dimensjonere og installere anlegget slik at det løser problemet ditt.

– Vi har flere uavhengige rapporter på våre nettsider, og de legger også vekt på at monteringen må utføres av fagfolk for å få et anlegg som er trygt og fungerer optimalt, understreker han.

Slik gjøres det
Siden alle hus er forskjellige, starter Fuktspesialisten alltid med en uforpliktende befaring. Befaringen skal avgjøre hvorvidt EPS-systemet kan hjelpe deg eller ikke. – Vi tar ikke jobben hvis vi ikke kan tilby deg en god løsning, forklarer Heimdal.

– Deretter får du et skriftlig tilbud med fast pris, en tydelig beskrivelse av hva vi skal gjøre, og ikke minst en oversikt over eventuelle andre utbedringer våre fagfolk anbefaler. Med oss på laget vil du slippe overraskelser og uforutsette utgifter, sier han.

Selve arbeidet utføres til avtalt tid av Fuktspesialistens godkjente montører. Du får en funksjonsgaranti på utført arbeid, og allerede etter to uker kan det foretas en kontrollmåling av fukten.

– Vi har holdt på i 30 år fordi vi har fornøyde kunder, og det vil vi fortsette med. Kontakt oss om du har et problem med kjelleren din, så står teamet vårt klar til å hjelpe deg, avslutter Heimdal.