Stadig flere monterer heis hjemme


Med heiser til private hjem vil TKS Heis bidra til at flere eldre kan bo hjemme lenger.

Tekst: Ida Save
Foto: TKS Heis

– Vi har som mål å gjøre hverdagen enklere for våre kunder. De siste årene har villaheis blitt mer og mer vanlig, og nå leverer vi mellom 50 og 60 villaheiser i private hjem i året i tillegg til de vi leverer gjennom NAV, sier salgssjef i TKS Heis, Håkon Undheim.

Han forteller at mange av deres kunder er folk i 50-årene som kjøper nybygg eller pusser opp, og har i bakhodet at de ønsker å kunne bo hjemme lenge.

– Folk tenker på framtiden. Nye tomter blir stadig mindre, og da bygges det i høyden, gjerne med to eller tre etasjer. Ved å sette inn en villaheis når man bygger nytt, får man muligheten til å bli gammel i huset. Ofte er det problemer med å gå i trapper som gjør at man må flytte, men med en heis kan man bo hjemme helt til man ikke klarer seg selv på annet vis.

Slipper å flytte

I en bolig med flere etasjer kan en heis utgjøre en stor forskjell, både for dem som bor der og samfunnet ellers.

– Forskning fra Finland viser at man med heis i huset i gjennomsnitt bor åtte år lenger hjemme i sitt eget hus. Dette vil kunne spare samfunnet for store kostnader, og ikke minst er det en fordel for huseieren, som gjerne er trygg på huset de bor i og ikke ønsker å flytte, sier Undheim.

Ifølge salgssjefen er det heller ikke så dyrt å installere en villaheis om man ser det hele fra et større perspektiv.

– De enkleste variantene koster cirka 200.000 kroner, men det er ikke mer enn du bruker på gebyrer og eiendomsmegler om du skal selge en enebolig og kjøpe leilighet.

Passer de fleste boliger

Heisene kan også settes inn i en eksisterende bolig. Dette er det gjerne eldre som ønsker, når de kjenner at trappene begynner å bli en utfordring.

– Vi leverer villaheiser i flere plattform- og sjaktstørrelser. Vi kommer gjerne ut på befaring for å finne løsninger som passer din bolig, sier Undheim, som forsikrer at heisene glir godt inn også designmessig.

– Mange er kanskje redde for at det skal se ut som om man kommer inn på en institusjon, men vi har noen modeller nå som er skikkelig flotte og nesten kan sees på som et møbel. Designet kan også tilpasses boligen med blant annet glass og ulike farger. Og monteringen, den er gjort på kun to-tre dager.

Ellers er heisene både stillegående og driftssikre. Stort sett krever de heller ikke mer vedlikehold enn en service en gang i året. Sikkerheten tas også på alvor.

– Heisene leveres med alarmsystem, slik at du kan trykke på en knapp for å knytte kontakt med noen utenfor om heisen skulle stoppe mens du er i den. Og om strømmen går, vil et system på batterier slå inn, slik at du likevel kan kjøre til nærmeste etasje, avslutter Undheim, som på messen vil stå klar for å fortelle mer om villaheis til de som ønsker mer informasjon.