Fra nytt til gråslitt – raskt og flisefritt


Det naturlig grå og værslitte treverket er noe mange ønsker. Nå kan båtdekket, terrassen eller trefasaden raskt få en jevn og vakker grå overflate – med god effekt mot fliser, svertesopp og algevekst.

Tekst: Chera Westman/ifi.no
Foto: ifi.no og Sioo:x

– Med sitt visuelle inntrykk og gode holdbarhet kan Sioo:x revolusjonere overflatebehandlingen av trevirke, sier Odd Einar Reseland, daglig leder i Norge for det svenskproduserte Sioo:x.

Han forteller at terrassen med riktig Sioo:x-behandling ikke krever annet enn enkelt vedlikehold de nærmeste 10-12 årene.

– Middelet består blant annet av silisium som med Sioo Wood Protections patenterte teknologi trenger så dypt inn i treet at det blir en mellomting mellom impregnering og overflatebeskyttelse. Når det tørker starter oppbygging av små silisiumskrystaller inne i trecellene. Denne forsteiningsprosessen styrker treverket, og danner fysisk svært holdbare barrierer mot fukt, sopp og andre organismer som prøver å trenge inn i materialet, sier Reseland.

Han legger til at produktet er miljøvennlig, samtidig som det ikke inneholder giftige stoffer. Behandlingen, som gjøres i to trinn, med en mindre gjenbehandling året etter, gjør også at treverket på kort tid får en lys gråfarge.

Produktet kan brukes både på nytt og gammelt treverk; trykkimpregnert treverk, lerk, gran, eik, teak, for å nevne noe. Fasader, terrasser, takutspring, brygger, båtdekk, badeplattformer, gjerder, hagemøbler, vinduer og dører kan behandles utendørs.

Under og etter behandling med Sioo:x.

Slik fungerer det

Forberedelse:
Rens plattingen godt, slik at alle rester fra eventuelle tidligere overflatebehandlinger fjernes, sammen med skitt og smuss, alger og begroing. En eldre terrasse må eventuelt slipes for å få fjernet oppfliset treverk og inngrodd behandling og smuss. Nytt trykkimpregnert treverk må tørke noen få uker før det behandles.

Behandling trinn 1:
Påfør trebeskyttelsen i to strøk med pensel, rull eller sprøyte. Unngå sterk sol som gir høy overflatetemperatur i underlaget. Det kan føre til at behandlingen tørker før den har rukket å trekke inn i dybden. Etter første påføring skal terrassen tørke minst to timer, før treverket får en ny runde med den samme behandlingen. Det er viktig at det ikke regner under påføringen. Temperaturen skal heller ikke være under seks grader celsius før middelet har tørket.

Behandling trinn 2:
Når det siste strøket har tørket i minst fire timer (eventuelt over natten), påføres Premium Overflatebeskyttelse. Denne legges rikelig på overflaten og strykes godt ut. Allerede etter en time, når terrassen er tørr, kan den møbleres og brukes som normalt. Det skal ikke regne fra første strøk til en time etter siste strøk.

Til å begynne med gir behandlingen terrassen en gylden, gulbrun farge. Etter hvert som herdingen pågår vil treverket gradvis bli mer grått. Ulik herdehastighet i treet kan gi et skjoldete utsteende i denne fasen. Etter to til fire uker har plattingen fått en jevn, sølvgrå farge som holder seg i mange år.

– Utvikling av gråfarge og kvartskrystaller i treet skjer i skifte mellom fuktighet og tørke. Hvis det ikke regner på deler av terrassen, kan litt vann en og annen gang bidra, tipser Reseland.