Eksperten advarer: – Ikke lad elbilen slik


Mange lader elbilen i garasjen uten å ha installert en egnet kontakt, uvitende om brannfaren det medfører.

Tekst: Ida Save
Foto: EL 24

– Å lade opp en elbil krever et høyt strømforbruk over lengre tid, og da kan det oppstå varmgang i vanlige stikkontakter, som igjen kan føre til brann. Mange lader elbilen i garasjen hele natten når ingen passer på, og dette utgjør en stor brannfare i mange hjem om man ikke har riktig utstyr, forklarer Odd Johan Østrem hos EL 24.

Han tror det er uvitenhet som gjør at så mange lader elbilen på denne måten.

– Det er et krav om en spesiell beskyttelse av kursen som blir benyttet for elbillading, og derfor må man ha en egnet kontakt. Prisen ligger på mellom ti og femten tusen, og det er noe man må ta med i bilkjøpet når man anskaffer elbil. Ta kontakt med en elektriker, så får du både befaring og pristilbud, sier Østrem.

Sikrere og hurtigere

Østrem legger til at monteringen stort sett går unna i løpet av en arbeidsdag.

– Hos EL 24 møter du dyktige montører som har fått god opplæring og vet hva de holder på med. Vi tilbyr våre tjenester på hele Sunnmøre, så det er bare å ta kontakt dersom du har elbil, men mangler et trygt ladesystem.

Og det er ikke bare tryggere med et ordentlig ladesystem, bilen lades også raskere.

– Elbilkontakten er beregnet for den belastningen en elbillading krever, i tillegg til at den overvåker ladeprosessen slik at det hele foregår på en trygg måte.

Dermed skjer ladingen både sikrere og hurtigere, og du får større utbytte av elbilen din.

Elbillader og smarthus

På årets Boligmesse i Ålesund skal EL 24 montere opp en skikkelig lader koblet til en elbil, slik at folk kan lære mer om viktigheten av riktig utstyr. De viser også fram flere andre løsninger som enkelt kan sikre bedre elsikkerhet i hjemmet. I tillegg til dette blir det også fokus på ulike smarthusløsninger, samt utstilling av andre spennende produkter EL 24 kan levere.