– Bytt ut oljefyren nå!


Det er den sterke oppfordringen til Bjørn Sønderland i Energi-Spar. På helgens Boligmesse i Ålesund skal han vise fram gode alternativer til deg som vil bytte oljefyren med en mer lønnsom og miljøvennlig løsning.

Tekst: Ida Save
Foto: Produsenten

Fra 1. januar 2020 blir det forbudt å bruke fossil olje til oppvarming av boliger i Norge. Det er fortsatt en stund til, men likevel anbefaler Sønderland å gjøre noe med det allerede nå.

– I dag får man 20.000 kroner i støtte fra Enova for å bytte ut oljefyren. Denne støtten halveres i 2019, og avvikles helt når forbudet trer i kraft i 2020. Du kan dermed tape tusenvis av kroner dersom du er for sent ute, sier Sønderland, som allerede merker at kapasiteten hos Energi-Spar begynner å fylles opp.

– Skal du bytte oljefyren i år bør du være kjapp. Jeg er redd det blir et enda tøffere kjør neste høst, så er du for treg blir det fort 2020 før du får byttet den ut, og da får du ingen støtte.

– Lønnsomt

Ifølge Sønderland er varmepumpe det klart beste alternativet til fossil olje når det gjelder oppvarming av bolig.

– Jeg kan trygt si at det vil være svært lønnsomt med varmepumpe. Vi tilbyr alle typer varmepumper, og hvilken du velger kommer an på behovet ditt.

Det enkleste alternativet er luft til luft-varmepumpe, så kommer luft-vann, men med en bergvarmepumpe koblet til et vannbårent anlegg får du en støyfri løsning som ikke bare varmer opp huset, men også tappevannet.

– Der du kan bore er det som regel bergvarmepumpe som er den beste økonomiske løsningen. Denne pumpen har omtrent dobbelt så lang levetid som luft til vann-varmepumpe, som vil bruke mer energi om vinteren. Jeg vil si du får tre ganger så høy strømregning sammenlignet med en bergvarmepumpe, noe som gjør det lett å forsvare borehullet du må bore for sistnevnte alternativ. Med bergvarmepumpen kommer du godt i pluss i løpet av 20 år, og om du legger kostnaden inn i boliglånet, noe de fleste gjør, reduserer du dine månedlige utgifter betydelig allerede fra første måned.

Dyktige montører

En slik løsning også bidra til en verdistigning på eiendommen, så lenge hullet er boret dypt nok. Å bore er også billigere enn mange tror.

– Hvis hullet ikke er dypt nok vil pumpen fungere dårligere og dårligere med årene, men gjøres det riktig holder det seg svært godt i over 100 år. Montørene vi i Energi-Spar har knyttet til oss har alle god opplæring, så om du setter oss på oppdraget kan du stole på at det blir gjort korrekt.

På messen i Ålesund ser Sønderland fram til å spre mer kunnskap om varmepumper.

– Ta turen innom vår stand for en hyggelig prat og gode råd.