Denne stigen kan redde liv


En nesten usynlig list på veggen kan bli livsviktig om det oppstår brann.

Tekst: Ida Save
Foto: Modum Sikkerhetssenter

Den originale utfellbare Modumstigen er en solid, sikker og godkjent brannstige, levert av Modum Sikkerhetssenter som holder til på Sandnes.

– Vi har spesialisert oss på brannforebyggende utstyr og tiltak, og er i dag totalleverandør av brannsikring til private hjem, borettslag og sameier, forteller daglig leder Jarl Østhus.

Modumstigen leveres i flere farger og man kan velge mellom 15 ulike lengder. Dermed passer den alle boliger.

– En utvendig fastmontert og utfellbar brannstige er garantert den enkleste og tryggeste løsningen for alltid å føle deg trygg om en brann skulle oppstå. Den er alltid på plass og i løpet av sekunder har du åpnet vinduet og er på vei i sikkerhet, sier Østhus, og legger til at stigen selvfølgelig er innbruddssikker.

– Den kan kun åpnes ved å trekke ut en splint i toppen. Ved flere etasjer kan stigen tilpasses slik at den kan åpnes fra hver enkelt etasje.

Vil endre krav

Ifølge Østhus er det liten tvil om at flere burde hatt brannstige.

– Heldigvis ser vi ofte at det «smitter» i boligfelt når noen får seg brannstige. Kommer det opp to-tre stiger, tar det ikke lang tid før nesten hele nabolaget har en stige. Interessen er også stigende blant unge barnefamilier som ser hvor viktig det er å ha brannøvelse hjemme fra barna er små.

Han mener en av grunnene til at altfor få skaffer seg brannstige, er at det ikke er et krav fra myndighetene med mindre det er mer enn fem meter ned til bakken.

– Vi mener det burde vært et krav fra tre meter. 80 prosent av brannstigene vi monterer er fra andre etasje, hvor det er mellom tre og en halv og fire og en halv meter ned til bakken. Dette burde myndighetene ta som et signal på at kravene til rømningsvei burde endres.

Gratis montering

På messen i Stavanger slår Østhus og kollegaene gladelig av en prat med alle som har spørsmål rundt brannsikkerhetsprodukter. I tillegg deles det ut premier til alle barn som prøveklatrer den originale Modumstigen på standen deres.

– Vi kjører også et messetilbud med gratis montering til alle vi møter på messen. Selv om det å montere stigen er rimelig enkelt, ønsker de fleste at vi som kan det sørger for en proff montering. Ellers må folk gjerne ta turen innom butikken vår på Lura. Der tar vi imot alle som trenger  brannsikkerhetsprodukter eller har spørsmål rundt dette. Vi har også autorisert personell som kan gjennomføre service og kontroll på brannslukkere.