– Designet på peisen er like viktig som på andre møbler man har i hjemmet


Peisen har gått fra kun å være en ren varmekilde, til å bli en sentral del av hjemmets interiør. For mange er den i dag vel så viktig som andre møbler i boligen.

Tekst: Ida Save
Foto: Produsenten/Varmefag Forus

– Jeg blir selv overrasket over hvor mye det har utviklet seg og hvor mange lekre løsninger som finnes. Flere tror peisen kun er en kjedelig ting du har i huset for varme, men for dagens kunder er designet like viktig som på andre møbler, sier Sonya Marie Molohon, daglig leder for Varmefag Forus.

Blant annet har det å se flammene nå blitt minst like viktig som selve varmen.

– Dagens peiser utnytter energien på en helt annen måte, og det er fullt mulig å fyre på lav effekt og samtidig få et fint flammebilde om man ønsker kosen, men ikke nødvendigvis trenger varmen, forteller Molohon.

Mange muligheter

Når det gjelder utformingen av peisen, finnes det mange muligheter, enten du ønsker en peis bygd inn i veggen eller en frittstående ovn. Varmefag fører blant annet Rais, lekre ovner i dansk design. På disse frittstående ovnene kan du velge alt fra ulike farger og håndtak, til dreibar sokkel eller om du ønsker sideglass på ovnen som gjør at flammene synes fra et større område i rommet.

– Bestselgeren vår Rais Visio 3 er en smekker peisinnsats med glass på tre sider, samt praktisk hev og senk-dør som gjør livet litt lettere. Denne tar vi selvfølgelig med på messen. Den nye versjonen Rais Visio 3:1 er i likhet med originalen svært populær, og fungerer som en romdeler. Den krever litt mer plass, men også denne har blitt tatt godt imot. Firkantede ovner er også helt riktig i dagens trendbilde, sier Molohon, og legger til at de også selger flotte ovner og peiser fra Contura, Termatech, Hwam og Wiking, samt stilrene gasspeiser som også er svært populære.

Trendy med synlig stålpipe

En annen trend knyttet til ildsteder, er synlige stålpiper. Molohon forteller at stålpipene kommer i ulike farger, og at de nå har blitt en stor del av interiøret.

– Pipen kan monteres på yttervegg, men mange ønsker at stålpipen skal synes fordi de synes det er tøft. Da kan du velge en farge som passer til resten av interiøret. Stålpipen er også praktisk da den gjør at du kan velge akkurat hvor du vil at peisen skal stå. Det er heller ikke noe problem om du har hus uten pipe. Det å sette inn en stålpipe er relativt enkelt, og ofte gjort på en dag.

Sonya Marie Molohon er daglig leder hos Varmefag Forus.

Smarte løsninger

Ifølge varmeeksperten gjøres det stadig nye teknologiske framskritt.

– Det er veldig mye spennende som skjer, blant annet har vi nå fått «cleverair»-ovner, som selv regulerer trekken i ovnen ut fra varmen i brennkammeret. Man får også ovn med kleberstein og varmelagring, slik at ovnen holder på varmen i mange timer. Dette kan for eksempel være greit på en kald hytte slik at man holder varmen gjennom natten, sier Molohon, som inviterer til en hyggelig varmeprat på messen i Stavanger.

Hun minner også om at du nå kan få inntil 5.000 i pant fra Stavanger kommune når du bytter ut ditt gamle ildsted fra før 1998 med et nytt og rent-brennende ildsted.

– Fristen for å søke er 12. april, så der er enda noen dager igjen. Dette er et knallbra tiltak, jeg anbefaler alle som har gamle ovner å benytte seg av dette!