De gamle er ofte de beste


Rak i ryggen. Sprek og leken. Tradisjonell, men tidløs. Klassikeren Jærstolen Aksel® er like aktuell i dag.

 

Tekst: Majken Svorstøl  Foto: Feien og Fjong (Hilde Hauge).

 

Jærstolen har blitt produsert i ulike varianter av familiebedriften Aksel L. Hansson Møbelfabrikk AS på Hjelmeland i Ryfylke siden 1938. I dag er Lise Hansson daglig leder og andre generasjons jærstolprodusent med 30 års erfaring. Faren Aksel L. Hansson holdt det gående som produsent i hele 50 år.

Som i de fleste familiebedrifter er det mye entusiasme og stolthet å spore i Lise, som har levd med stolen siden hun har ei lita jente.

– Jeg hadde sommerjobb som stolsetefletter da jeg var 12 år, men fikk sparken fordi jeg tok hull i ørene uten fars velsignelse, ler hun. Nå samler hun troppene og er klar for å delta på Boligmesse i Sørmarka Arena den første helgen i mai.

 

Jærstolen kan følge deg gjennom hele livet. – I tillegg til voksne standardstørrelser har vi også barnesett som et trenet øye kan finne på alt fra legekontorer til barnerom i alle samfunnssjikt, deriblant de kongelige, og stoler med både gyngefunksjon og armlener, sier Lise Hansson.

«Arkitektens trøst»

Familiebedriften har produsert ulike varianter av Jærstolen Aksel® i snart 80 år. Lise kan fortelle at denne typen stol kan spores tilbake til slutten av 1800-tallet.

– De gamle er jo ofte best, smiler hun. Jærstolen Aksel® har fått det ærefulle kallenavnet «Arkitektens trøst», både på grunn av den klassiske stilen, men også på grunn av kvalitet og design.

– Arkitekter ønsker jo gjerne å finne på noe nytt og annerledes, men ofte gir de opp og kommer tilbake til oss fordi de vet at en klassisk Jærstol passer overalt, til alle stilarter, og holder seg like stabil og aktuell i tiår, forteller hun. Jærstolen Aksel® har gjort seg bemerket og har vært elsket i generasjoner, og ble beæret med klassikerprisen for god design av Norsk designråd i 2009.

 

Fargespekteret du kan få din Jærstol i, er uendelig. – Har du koden, fikser vi fargen du ønsker, lover Lise Hansson.

For alle, i alle farger


Den klassiske Jærstolen Aksel® produseres i flere varianter og edle tresorter. Den mest kjente har fire spiler i ryggen og sete i flettet, kinesisk sjøgress. – Under krigen brukte faren min dessuten papir i setet, og vi lager seter i både stoff og skinn, sier Lise. Hun forteller at Jærstolen kan følge deg gjennom hele livet.

– Vi har barnesett som et trenet øye kan finne på alt fra legekontorer til barnerom i alle samfunnssjikt, deriblant de kongelige, og stoler med både gyngefunksjon og armlener, sier Lise fornøyd.

Og fargespekteret er uendelig. – Har du koden, fikser vi fargen du ønsker, lover hun.