150 år med erfaring


Kjøper du en peis eller ovn hos PD Stafseth kan du være trygg på at de vet hva de holder på med. I år fyller nemlig familiebedriften 150 år.

Tekst: Ida Save    Foto: PD Stafseth

– Vi har god erfaring og lang fartstid med salg av ovner og peiser, sier daglig leder Per Didrik Stafseth Kristiansen.

Det var Kristiansens tippoldefar som startet opp bedriften tilbake i 1867. Nå, 150 år senere, kan PD Stafseth hjelpe folk i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane med alt som har med peis og ovn å gjøre.

– Jeg tror ikke det er mange som kan tilby det samme som oss. Kjøper folk ildsted hos oss, får de hele pakken. Vi selger både peiser, ovner, peisovner og piper. I tillegg tilbyr vi rehabilitering av gamle og skadde piper. Vi har også ansatt tre murere med fagbrev, og kan derfor følge kunden gjennom hele prosessen, alt fra befaringer til ildstedet er montert. Vi sørger også for ansvarsrett og sender med godkjente papirer.

Kartlegger kundenes behov

Ifølge Kristiansen har det de siste årene blitt populært med innebygde peiser, gjerne med glass på flere sider.

– Når det gjelder frittstående ovner, er det flere som ønsker høyere ovner slik at det blir godt innsyn i bålet. Jeg tror det har noe med at mange i dag har stue og kjøkken i ett. Med en høy ovn, blir det godt innsyn selv om ovnen står på stua og du er på kjøkkenet.

Godt innsyn er for flere av PD Stafseths kunder et viktig kriterium, og mange ønsker innebygde peiser med glass på flere sider. Denne er fra Rais.

Men det er ikke bare designet man bør tenke på når man skaffer seg en peis eller ovn.

– Dagens ovner er veldig effektive, så ikke velg for stort ildsted hvis det er et lite rom som skal varmes opp, sier Kristiansen, og legger til at de alltid kartlegger kundenes behov best mulig.

– Dette gjør vi i butikken, men vi kan også gjennomføre befaringer hjemme hos dem som kontakter oss.

Ikke velg for stort ildsted hvis det er et lite rom som skal varmes opp.

Møt ekspertene på messa

Til messa i Ålesund tar Kristiansen og kollegaene med seg en god blanding av nyheter og etterspurte produkter.

– Både leverandører og montører er også på plass, og vil stå klare til å svare på spørsmål fra besøkende. I tillegg har vi tradisjon for å selge ovnene som står utstilt med en veldig god rabatt, frister han.

FEM GODE FYRINGSTIPS

  • Les bruksanvisningen på din ovn nøye. Den beste fyringsmåten kan avvike fra ovn til ovn.
  • Legg ofte i ovnen, men bruk lite brensel om gangen. Fyres det for kraftig, kan varmepåkjenningen i pipa blir unødig stor. Fyr moderat.
  • Unngå ulmebrann, det er da forurensingen er størst. Det beste er når det brenner friskt, og røyken fra pipa er nesten usynlig.
  • Vær nøye med hva du legger i ovnen. Brenn aldri malt eller trykkimpregnert trevirke, klorholdig plast, eller PVC. Det avgir svært giftige gasser.
  • Ikke bruk vrakved fra sjøen som brensel. Den inneholder salt som blir til klor ved forbrenning. Vrakveden vaskes ut ved a la veden ligge ute i vær og vind i minst et par år.

Kilde: PD Stafseth