Velg riktige utemøbler
Endelig begynner det å bli varmere i lufta, og det nærmer seg høysesong for bruk av balkonger og uteplasser. Her kommer noen tips til deg som skal kjøpe nye møbler til årets sesong.
Bilder: Shutterstock
Noe av det første man må gjøre dersom man skal gjøre større endringer på uteområdet er å kartlegge væreforholdene. Er det kveldssol eller morgensol, hvor står solen når du kommer hjem fra jobb, og fra hvilken retning kommer som oftest vinden om sommeren? Å kunne svare på disse grunnleggende spørsmålene er en forutsetning for en vellykket møblering av uteplassen. Så til de ulike personlighetstypene: Liker du å slikke sol på balkongen? Samle vennene dine til en herlig middag i hagen? Eller foretrekker du lange sommerkvelder med en god bok og et glass vin? I denne artikkelen vil du garantert kjenne deg igjen i en eller flere av beskrivelsene, og forhåpentligvis få inspirasjon til møblering av ditt uterom.
Solslikkeren
Det er få ting som slår en lys, varm og solrik sommerdag i solsengen. Med en lang og behagelig solseng kan man nyte lange dager i solen med en god lydbok og vann med isbiter. For deg som setter familielivet høyt vil en loungegruppe plassert i solen bli et naturlig samlingspunkt for hele familien. Bare husk at det kan være greit med en pause fra solen av og til, kanskje under en lekker parasoll? Parasoller finnes i flere ulike størrelser og farger, slik at man kan velge en som passer inn med de andre utemøblene dine.
Det kan også være lurt å tenke på vindretningen, og om man ønsker å skjerme solplassen for vinden. Man kan enten sette opp en vindskjerm, eller rett og slett bygge et vindfang. Dette kan også bidra til å skjerme mot innsyn fra naboer eller forbipasserende, og gjøre uteområdet enda mer anvendelig. Å være ute har tross alt mange positive helsegevinster! I følge Helsestart.no kan kan inneluften ofte være betydelig mer forurenset enn luften utendørs – så kom dere ut!
Balkongnyteren
Dersom man bor byen og har en leilighet med balkong har man kanskje noen plassbegrensninger, men det trenger ikke å begrense sommerkosen! Velg en kompakt møbelgruppe, gjerne noe som kan slåes sammen og bli større eller mindre ved behov, slik at du har et par ekstra sitteplasser dersom du har besøk. Heng potter på veggene, så får du en blomstrende oase uten å bruke den dyrebare gulvplassen.
Det er viktig at du gir uteområdet ditt et personlig preg slik at du trives, og faktisk ender opp med å bruke balkongen hele sommeren. Både tepper, puter og utebelysning kan være gode alternativer, og fås i en rekke ulike stiler slik at du alltid kan finne noe som passer din smak. Hvis solen blir for kraftig midt på dagen, kan du også vurdere å kjøpe en balkongparasoll hvis du ikke har plass til en i full størrelse.
Sommerkokken
Enten det er frokost, lunsj eller middag så kan den lages utendørs – er du ikke enig? Med en stor og komfortabel spisegruppe i hagen og et utekjøkken på terrassen, kan du samle både venner og familie til et utendørs måltid i varmen. Når kjøkkenet er utendørs blir matlagingen omgjort til en sosial uteaktivitet som hele familien kan ta del i. Vær oppmerksom på at selv enkle byggeprosjekter som et utekjøkken kan være søknadspliktig.
Hvis du har nok plass kan du også vurdere å lage en liten kjøkkenhage, slik at du alltid har ferskt krydder og kortreiste grønnsaker tilgjengelig. Italienske urter, tomater og agurk er eksempel på spiselige planter som er lett å dyrke i krukker på terrassen eller i hagen. Dessuten både lukter de godt og pynter opp uteområdet.
Sommeren i Norge kan imidlertid være lunefull, og hvis du vil forsikre deg om at måltidet ikke blir ødelagt av regn og dårlig vær, kan du sette opp en paviljong over spisegruppen og investere i en terrassevarmer. Da trenger ikke lette regnbyger å være et problem for sommerkosen, og med myke tepper og skinnfeller blir heller ikke gjestene kalde og ukomfortable.
Natteravnen
For natteravnen er det ingenting som slår lange, lyse sommerkvelder under åpen himmel. Med en stor sofagruppe, tepper, puter og saueskinn kan du skape det perfekte området for kveldskosen. Eller hva med en stor, rund, dagseng? Dagsenger kan du få både med og uten solskjerming, slik at den kan være like praktisk i bruk midt på dagen, som litt ut på kvelden. Vær oppmerksom på at tepper og puter som ligger uten kan får fuktskader eller bli solbleket. Hvis du har mange tekstiler utendørs kan det dermed lønne seg å kjøpe en putekasse for å beskytte de mot vær og vind.
Selv om sommerdagene i Norge er lange og lyse, kan det være hyggelig med litt ekstra lys på uteplassen når solen går ned. Lyslenker på batteri og lykter med levende lys er gode alternativer til utendørs bruk, men ikke gå fra levende lys selv om det er utendørs. Dersom det er nødvendig å legge opp en ny kurs, merk at alt av elektroarbeid må gjøres av fagfolk, nærmere bestemt et elektrofirma med DSB-godkjenning.
Storfamilien
Har du en stor familie, eller liker du å samle både venner og familie, store som små, kan det være en god idé å dele uteområdet inn i ulike soner, litt avhengig av hvor god plass du har. Det du først og fremst burde tenke på her er de ulike værforholdene. Det vil si at du passer på at solsengene står der solen er midt på dagen, mens spisegruppen kan plasseres der det er noe mer skygge. Hvis du har en sofa- eller loungegruppe kan denne med fordel plasseres i kveldssolen, slik at man kan nyte de fine sommerkveldene så lenge som mulig. Barna kan gjerne få et eget område som er egnet til lek, og hvor det er muligheter for å samle krefter i skyggen.
For å dele opp i ulike soner kan du for eksempel bruke busker og trær, eller rett og slett sette opp en liten vegg som vindfang. Et annet alternativ er å bygge ulike nivåer som skaper et naturlig skille mellom de ulike områdene. Poenget er ikke nødvendigvis at de ulike sonene ikke skal kunne flyte over i hverandre, men at man får et funksjonelt uteområde der plassen er utnyttet på en god måte.