Tryggere med ny teknologi


Med smarte brannvarslere og smart belysning kan du gjøre boligen enda tryggere.

Tekst: Ida Save
Foto: Futurehome

– Dersom du har en smart brannvarsler får du ikke bare varsling på smarttelefonen dersom noe skjer, du kan også sette opp systemet slik at du får en raskere evakuering, forklarer Sigbjørn Groven i Futurehome.

– Den smarte belysningen går på for å vise deg rømningsveien, og for å forsinke brannen går apparater, stikkontakter og varmestyring av for å forhindre varmeutvikling, og den smarte dørlåsen åpner seg for at en skal komme seg raskere ut.

På Boligmesse i Sørmarka Arena 5.-7. april skal Groven og kollegaene i Futurehome vise fram sin splitter nye brannvarsler, som er utstyrt med sensor for både termisk og optisk varsling.

Varsler raskt

Den smarte brannvarsleren sier også ifra dersom den oppdager karbonmonoksid, og kan dermed varsle om ulmebrann opptil to timer før en tradisjonell røykvarsler hadde oppdaget brannen.

– Med tanke på at du raskt kan miste bevisstheten dersom du blir utsatt for karbonmonoksid, er det viktig å bli varslet så fort som mulig, sier Groven.

De optiske sensorene «ser» røykutviklingen, mens de termiske sensorene «føler» temperaturen. Dersom gradene stiger for fort eller det blir for varmt, vil alarmen gå.

– Sirenen er hele 85 desibel ved tre meters avstand, og en høy, klar stemme gir deg instruksjoner om hvor i huset brannen har oppstått. Stemmen gjør brannvarsleren spesielt effektiv for vekking av små barn og personer som sover tungt, forklarer Groven.

Alltid kontroll gir ekstra trygghet

Smarthuben til Futurehome seriekobler brannvarslerne og lar deg overvåke og kontrollere brannvarslerne fra smarttelefonen, slik at du får beskjed om en eventuell brann uansett om du er hjemme eller ikke.

– Dermed har du ekstra kontroll dersom barna er alene eller hele familien er bortreist.

Groven anbefaler å installere en varsler på alle soverom, i stuen og på kjøkkenet. Han oppfordrer også til å holde en brannøvelse med familien, gjerne midt på natten slik at man kan forsikre seg om at varslerne klarer å vekke alle.

– Med vår løsning kan du være sikker på at du har gjort alt du kan for mest mulig effektivt å evakuere alle i familien ut av boligen dersom en hendelse skulle oppstå, avslutter Groven, som ser frem til å fortelle mer om brannvarsleren på Boligmesse.