– Vi har mange fortvilede huseiere som ringer oss etter å ha hatt sitt første familieselskap i det nye huset


Jønland AS er en litt annerledes trevarefabrikk, som smykker ut alle typer hus, hytter og prosjekter med nisjeprodukter som skiller seg ut. Det aller nyeste er spilehimlinger i private hjem.

Tekst: Majken Svorstøl og Ida Save
Foto: Jønland AS

Daglig leder og gründer av bedriften, Helge Jønland, forteller at det var noe uvanlig å starte opp en trevarefabrikk fra grunnen da han satte Jønland AS til live i Selbu i 1993.

– I likhet med i dag, var dette også da noe som ofte gikk i arv, men det må sies å ha gått bra likevel. Vi har 10 ansatte og fyller 25 år i 2018, så det skal jubileres, lover Jønland.

Han forteller at selv om de tar godt vare på det tradisjonelle ved treverk, tenker de hele tiden moderne og nyskapende. Høsten 2017 lanserte bedriften blant annet et helt nytt selvbyggersystem som gjør at folk enkelt kan skaffe seg spilehimlinger og spilevegger hjemme.

– Denne trenden startet på boliger og fritidsboliger allerede i 2014, men tok helt av i fjor. Med selvbyggersystemet vårt kan du kjøpe en spileplate på 60 x 240 centimeter, også kapper du til platene selv. Om du klarer å legge vanlige plater, klarer du å legge dette også, forsikrer Jønland.

Lyddempende

Det nye produktet kalles Hysj, og det er ikke uten grunn. Spileplatene har nemlig den funksjonen at de demper romklangen. Jønland tror bakgrunnen for den store etterspørselen er at det for tiden bygges mange moderne hus og leiligheter i funkisstil.

– Det bygges mye hus i betong og gips, gjerne med store glassflater. Det er også mindre av tøygardiner i moderne hjem, og når det i tillegg er litt takhøyde, får man store problemer med akustikken. Vi har mange fortvilede huseiere som ringer oss etter å ha hatt sitt første familieselskap i det nye huset.

Med Hysj spileplater har vi i Jønland AS løsningen. Men det er ikke bare funksjonen til spileplatene som gjør dem populære, Jønland trekker også fram designet.

– Det blir veldig lekkert, du kan nesten ikke se skjøtene på elementene, og arkitektonisk stemmer det godt med stilen mange nye hus bygges i. Det at spileplatene er i treverk, gir også varme til et hjem som i utgangspunktet kanskje oppleves som litt sterilt.

Sammen med spileplatene kan man også få levert monteringsplater som gjør at du enkelt kan felle inn takspotter, lysbrytere og kontakter på spileplatene.

Fra sør til nord

Det nye spileystemet har ikke bare blitt populært blant privatpersoner, det selges også til både byggefirmaer og grossister. Men Jønland AS er ikke bare store på spilehimlinger og spilevegger, de leverer også rekkverk, vindskier, søyler, omramming, klokketårn, mønedekor, trekunst og skilt – for å nevne noe.

– Vi er en stor leverandør på større bygg, og har levert produkter til bygg i alle norske kommuner. De siste årene har vi også levert stadig mer til private boliger og fritidsboliger, forteller Jønland.

Det bedriften er aller størst på, er fortsatt tradisjonelle vindusomramminger utvendig på boliger. Og i Jønlanduniverset går håndverk, idé og teknologi hånd i hånd.

– Vi lager det kundene ønsker, og kan bidra til estetiske løft av nye boliger og hytter, samt rehabilitering av gamle. Med alle de flotte produktene vi kan levere, mener vi å ha godt grunnlag for å si at vi gjør Norge vakrere, og det er en veldig hyggelig oppgave.

Selv om de kommer med moderne løsninger, er Jønland AS også opptatt av å ta vare på det tradisjonelle.