Styr hjemmet med stemmen


Smarthjemløsninger blir stadig vanligere. Nå er også stemmestyring på full fart inn i norske hjem.

Tekst: Ida Save
Foto:  NTE

– Stemmestyring har virkelig begynt å røre på seg i USA, og mens vi tradisjonelt ligger to-tre år etter her i Norge, går utviklingen nå så fort at jeg tror vi vil se mye mer av det også her om bare et års tid, sier Erik Hatling.

Han er forretningsutvikler hos NTE, det største, regionale fornybarselskapet nord for Dovre. De tilbyr en rekke tjenester som strekker seg fra produksjon av fornybar energi til elektrikertjenester, og gjennom partnerskapet med Altibox tilbyr de underholdningstjenester til over 100.000 trøndere.

Snart tilgjengelig på norsk

På messen i Steinkjer kommer Hatling og kollegaene for å fortelle mer om smarthjem, deriblant stemmestyring.

– Både Google, Apple og Amazon tilbyr dette, men enn så lenge må man snakke engelsk. Jeg har stemmestyring selv hjemme, og da kan jeg ved å snakke til en boks jeg har installert i hjemmet, styre for eksempel lys, elektronisk dørlås eller varmen i rommet. Jeg kan også be den spille en sang fra Spotify, spørre hva været blir i morgen eller be den legge til melk på handlelista.

Forretningsutvikler i NTE, Erik Hatling.

Ifølge Hatling vil det foregå en kontinuerlig forbedring av talestyring. Jo mer det brukes, jo «smartere» blir systemene. Snart blir stemmestyring også tilgjengelig på norsk, og Hatling mener det blir spennende å se an utviklingen.

– Den engelske versjonen har allerede flere titalls millioner brukere, og det øker raskt i takt. Det blir spennende å se hvordan den norske versjonen vil fungere, vi er jo ikke mer enn rundt fem millioner om snakker norsk, og det er kun en liten del av oss som kommer til å kjøpe dette tidlig. Det blir derfor spennende å se hvordan de norske versjonene står seg mot de engelsktalende.

Nytt og bedre

Selv om vi her til lands har hatt muligheter for smarte hjem i mange år, har det enda ikke tatt helt av. Hatling mener derimot at det nå skjer et skifte.

– Hovedutfordringen har vært at utviklingen skjer så raskt at utstyret og systemene på kort tid blir utdaterte. De løsningene som kommer til å drive utviklingen av smarte hjem framover er basert på smart software. Med softwareløsningene som nå er på markedet, kan du bare oppdatere en app på mobilen, så blir systemet ditt kompatibelt med nye tjenester. Det har ikke vært mulig tidligere, med de eldre hardwareløsningene som henger på veggen, sier Hatling, som ser fram til å vise fram og la de besøkende prøve ut ulike smarthjemløsninger på messen.