Prelanserer ny tjeneste på årets Boligmesse


Ved hjelp av en ny, nettbasert tjeneste, vil kommunen gjøre det enklere å være boligeier. På årets Boligmesse i Steinkjer blir tjenesten for første gang presentert for publikum.

Tekst: Ida Save
Illustrasjon: Energiportalen

– Boligkortet blir en digital tjeneste for mobil og nett som vil gjøre det enklere å være boligeier, forteller Nicolai Dirdal.

Han er daglig leder i Energiportalen, som på oppdrag fra Steinkjer kommune står for utviklingen av Boligkortet. Tanken bak tjenesten er å samle alle data fra offentlige registre på ett sted. Dette kan for eksempel være byggeår, størrelse og antall etasjer. Etter hvert er planen at Boligkortet skal bli en samlingsplattform der boligeier kan kommunisere med kommunen og private bedrifter som leverer tjenester og råd rundt drift av boligen.

– De offentlige eiendomsdataene utgjør basen, og i den første versjonen, som blir tilgjengelig i løpet av 2018, får man tilgang på en objektiv energianalyse av boligen, estimert boligverdi og Forbrukerrådets anbefalinger om hvilket strømabonnement som passer deg best, forklarer Dirdal.

Forenkler søkeprosesser

Han mener innføringen av Boligkortet forenkler mange prosesser, ved for eksempel rehabilitering av boligen.

– Kommunens utgangspunkt for denne tjenesten er blant annet et ønske om at man skal kunne tilpasse boligen for ulike livsløp og livsfaser. Om du først skal rehabilitere boligen din, kan det være smart å tenke på om du kan gjøre endringer som gjør at det blir enklere å bo i boligen også når du blir eldre. Slike endringer innebærer blant annet trinnfritt inngangsparti og å samle alle nødvendige rom på ett plan. Kommunen har en del ulike støtteordninger for slikt, og da kan Boligkortet brukes til å enkelt fylle inn data som trengs ved en eventuell søknad. Man skal også kunne bruke tjenesten i forbindelse med søk av boliglån eller ved offentlige søknader om utbygging eller bygging av for eksempel en garasje.

Opptatt av personvern

Etter hvert vil det være mulig å legge inn all mulig informasjon i Boligkortet.

– Om du for eksempel kjøper en ny vaskemaskin, kan butikken laste opp informasjonen til ditt Boligkort, noe som gjør det enklere å ha oversikt over garanti, installasjon og brannsikkerhet, forklarer Dirdal.

Han presiserer at kommunen er svært opptatt av å ivareta personsikkerheten, og boligeier kan selv velge hva slags data som skal deles.

– Boligkortet vil være tilgjengelige for alle gjennom bank ID og andre trygge innloggingsløsninger, men man kan også velge å ikke aktivere det.

Foredrag på messen

Ifølge Dirdal er planen å kunne videreføre tjenesten også til andre kommuner i landet. Men aller først ser han fram til messen i Steinkjer, der han gleder seg til å snakke med boligeiere som ikke er involvert i utviklingen av Boligkortet.

– Vi har snakket med både kommunen og næringslivet, men det blir spennende å treffe de som faktisk skal bruke tjenesten og høre hva de synes. Jeg skal også holde flere foredrag i løpet av helgen, der jeg skal vise fram funksjonaliteten og fortelle mer om hva Boligkortet vil bety for innbyggerne i kommunen.

Dirdal tipser avslutningsvis om at alle kan hente gratis inngangsbillett til messen i kommunens servicetorg på Steinkjer rådhus.